ВЛАСТИВОСТІ ТИРОЗИНАЗИ ГРИБІВ AGARICUS BISPORUS І її ЗАСТОСУВАННЯ ДЛЯ ЕЛІМІНУВАННЯ ХЛОРЗАМІЩЕНИХ ФЕНОЛІВ

Автор(и)

  • O. V. Sevastyanov Фізико-хімічний інститут ім. О. В. Богатського НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2304-0947.2009.3.67232

Ключові слова:

тирозиназа, виділення, властивості, видалення хлорфенолів

Анотація

З грибів Agaricus bisporus виділений частково очищений препарат тирозинази з збільшеною в 3 рази питомою фенолоксидазною активністю (13 мкмоль пур-пурогаліну/ мг білкахв, 500 од/мг білкахв, відповідно, за пірогалолом і тирозином), з виходом білка 0,67 мг/г грибів, вмістом міді 0,19 %, рН-оптимумом 6,5, термооптимумом 40 єС). Методами БББ- і нативного електрофорезу в ПААГ досліджені фракційний склад і ферментативна активність білкових фракцій препарату. Виділений фермент каталізував процес окиснення хлорпохідних фенолу із ступенем конверсії 50-100 %, що залежить від числа замісників і їх розташування в фенольному ядрі; вперше для елімінування продуктів трансформації були застосовані алюмокалієві і алюмоамонійні галуни.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-22

Як цитувати

Sevastyanov, O. V. (2016). ВЛАСТИВОСТІ ТИРОЗИНАЗИ ГРИБІВ AGARICUS BISPORUS І її ЗАСТОСУВАННЯ ДЛЯ ЕЛІМІНУВАННЯ ХЛОРЗАМІЩЕНИХ ФЕНОЛІВ. Вісник Одеського національного університету. Хімія, 14(3), 28–35. https://doi.org/10.18524/2304-0947.2009.3.67232

Номер

Розділ

Статті