DOI: https://doi.org/10.18524/2304-0947.2019.2(70).169237

НОВИЙ ЛЮМIНЕСЦЕНТНИЙ ЗОНД НА ОСНОВI КОМПЛЕКСУ ЄВРОПІЮ(III) ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ КУРКУМІНУ

O. V. Malynka, М. Е. Vielts, А. V. Yegorova, Yu. V. Scrypynets, V. P. Antonovich

Анотація


Розроблено спектрофлуориметричне визначення куркуміну (КК) у фармацевтичних пре-паратах та харчових продуктах. Методика основана на ефекті гасіння КК флуоресценції комплексу іонів Eu3+ з батофенантроліном (БФ), який використано у якості флуоресцентного зонду. Досліджені оптимальні умови для визначення КК. Досліджено спектральні та люмінесцентні властивості комплексу Eu3+-БФ без і в присутності КК. Склад комплексу Eu3+-БФ зі стехіометричним співвідношенням (1:1) (метал:ліганд) визначали спектрофлуориметрично у водному розчині при рН = 7,5 методом Бента-Френча. Інтенсивність флуоресценції комплексу Eu(III)-БФ в спектрах збудження та випромінювання зменшується зі збільшенням концентрації КК внаслідок утворення комплексу Eu(III)-БФ-КК зі стехіометричним співвідношенням (1:1:1). Встановлено, що час життя флуоресценції комплексу Eu (III)-БФ при λem =615 нм становить близько 300 мкс та не змінюється при збільшенні концентрації гасника. Таким чином, ефект гасіння люмінесценції комплексу Eu(III)-БФ куркуміном відбувається за статичним механізмом. КК значно гасить інтенсивність люмінесценції зонду Eu (III)-БФ. В оптимальних умовах гасіння інтенсивності люмінесценції пропорційно концентрації КК в діапазоні від 2 до 100 нг/мл. Межа виявлення розрахована за 3σ-критерієм, становить 0,7 нг/мл. Флуоресцентне гасіння описується за допомогою рівняння Штерна-Фольмера. Константа гасіння Штерна-Фольмера КSV = 0,045 мл • нг-1. Значення KSV вказує, що молекули куркуміну ефективно гасять люмінесценцію комплексу Eu(III)-БФ. Ефект гасіння люмінесценції комплексу Eu(III)-БФ було використано для розробки процедури визначення КК (СEu = 10-4 моль/л, CБФ = 10-4 моль/л, у водних розчинах при рН = 7,5-8,0, λex = 320 нм, λem = 615 нм). Спектрофлуориметрична методика застосована для визначення КК у порошку куркумінового екстракту (NATUREX OF3489, Франція).

Ключові слова


куркумін; комплексні сполуки європію; батофенантролін; гасіння люмінесценції

Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Panigrahi S., Hirlekar R. A new stability-indicating RP-HPLC method for determination of curcumin: An application to nanoparticulate formulation. Int. J. Pharmacy Pharm. Sci., 2016, vol. 8, no 12, pp. 149-155. https://doi.org/10.22159/ijpps.2016v8i12.14473

Pundarikakshudu K., Dave H.N. Simultaneous determination of curcumin and berberine in their pure form and from the combined extracts of Curcuma Longa and Berberis Aristata. Int. J. Appl. Sci. Eng., 2010, vol. 8, no 1, pp. 19-26.

Wichitnithad W., Jongaroonngamsang N., Pummangura S., Rojsitthisak P. A simple isocratic HPLC method for the simultaneous determination of curcuminoids in commercial turmeric extracts. Phytochem Anal., 2009, vol. 20, no 4, pp. 314-319. https://doi.org/10.1002/pca.1129

Ramshankar Y.V., Suresh S. A sensitive reversed phase HPLC method for the determination of curcumin. Pharmacognosy Magazine, 2009, vol. 5, no 17, pp. 71-74.

Mishra J., Tripathi A., Misra K., Sarada S.K.S. HPTLC: A tool for determination of curcumin in mammalian samples. Int. J. Pharmacog. Phytochem. Res., 2017, vol. 9, no. 4, pp. 498-501. https://doi.org/10.25258/phyto. v9i2.8120

Sharma K., Agrawal S.S., Gupta M. Development and validation of UV spectrophotometric method for the estimation of curcumin in bulk drug and pharmaceutical dosage forms. Int. J. Drug Dev. & Res., 2012, vol. 4, no 2, pp. 375-380.

Murti Y.B., Hartini Y.S., Hinrichs W.L.J., Frijlink H.W., Setyaningsih D. UV-Vis spectroscopy to enable determination of the dissolution behavior of solid dispersions containing curcumin and piperine. J. Young Pharm., 2019, vol. 11, no 1, pp. 26-30. https://doi.org/10.5530/jyp.2019.11.6

Gupta N.K., Nahata A., Dixit V.K. Development of a spectrofluorimetric method for the determination of curcumin. Asian J. Tradition. Med., 2010, vol. 5, no 1, pp. 12-18. Available at: https://www.researchgate.net/ publication/215737879f (Accessed 10 April 2019).

Wang F., Huang W., Wang Y. Fluorescence enhancement effect for the determination of curcumin with yttrium(III) – curcumin – sodium dodecyl benzene sulfonate system. J. Lumin., 2008, vol. 128, no 1, pp. 110- 116. https://doi.org/10.1016/j.jlumin.2007.05.012

Shi Y., Li C., Liu S., Liu Z., Zhu J., Yang J., Hu X. Facile synthesis of fluorescent carbon dots for determination of curcumin based on fluorescence resonance energy transfer. RSC Advances., 2015, vol. 79, no 5, pp. 64790- 64796. https://doi.org/10.1039/C5RA13404H

Wang F., Huang W. Determination of curcumin by its quenching effect on the fluorescence of Eu3+-tryptophan complex. J. Pharm. Biomed. Anal., 2007, vol. 43, no 1, pp. 393–398. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2006.07.007

Çakır S., Biçer E., Arslan E.Y. A Newly Developed Electrocatalytic Oxidation and Voltammetric Determination of Curcumin at the Surface of PdNp-graphite Electrode by an Aqueous Solution Process with Al3+. Croat. Chem. Acta., 2015, vol. 88, no 2, pp. 105–112. https://doi.org/10.5562/cca2527

Smirnova T.D., Paraschenko I.Yu. Fluorimetric determination of rutin, based on the complexation with Eu(III) in micellar solutions of surfactants. Izvestiya of Saratov University. New Series. Series: Chemistry. Biology. Ecology, 2010, vol. 10, no 2, pp. 19–23 (in Russian).

Zheng J., Li Q.-Z., Zhao Y.-B. Determination of coenzymes with phosphates by fluorescence quenching of Tb(3+)-Tiron complex. J. Anal. Sci., 2007, vol. 2, pp. 15–2115.

Manzoori J.L., Jouyban A., Amjadi M., Panahi-Azar V., Karami-Bonari A.R., Tamizi E. Spectrofluorimetric determination of buparvaquone in biological fluids, food samples and a pharmaceutical formulation by using terbium-deferasirox probe. Food Chem., 2011, vol. 126, no 4, pp. 1845–1849. https://doi.org/10.1016/j. foodchem.2010.11.160

Bian W., Zhang N., Wang L. Spectrofluorometric determination of total bilirubin in human serum samples using tetracycline-Eu3+. Anal. Sci., 2010, vol. 26, no 7, pp. 785–789. https://doi.org/10.2116/analsci.26.785

Leonenko I.I., Aleksandrova D.I., Yegorova A.V., Antonovich V.P. Analytical application of luminescence quenching effects (Review). Metody i Ob’ekty Khimicheskogo Analiza, Methods Objects Chem. Anal., 2012, vol. 7, no 3, pp. 108–125 (in Russian).

Lakowicz J.R. Principles of fluorescence spectroscopy, 3rd edn. Springer Science and Business Media, LLC, New York, 2006. pp. 954.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


1. Panigrahi S., Hirlekar R. A new stability-indicating RP-HPLC method for determination of curcumin: An application to nanoparticulate formulation // Int. J. Pharmacy Pharm. Sci. – 2016. – Vol. 8, N 12. – Р. 149-155. https://doi.org/10.22159/ijpps.2016v8i12.14473

2. Pundarikakshudu K., Dave H.N. Simultaneous determination of curcumin and berberine in their pure form and from the combined extracts of Curcuma Longa and Berberis Aristata // Int. J. Appl. Sci. Eng. – 2010. – Vol. 8, N 1. – P. 19-26.

3. Wichitnithad W., Jongaroonngamsang N., Pummangura S., Rojsitthisak P. A simple isocratic HPLC method for the simultaneous determination of curcuminoids in commercial turmeric extracts // Phytochem Anal. – 2009 – Vol. 20, N 4 – P. 314-319. https://doi.org/10.1002/pca.1129

4. Ramshankar Y.V., Suresh S. A sensitive reversed phase HPLC method for the determination of curcumin // Pharmacognosy Magazine. – 2009. – Vol. 5, N 17. – P. 71-74.

5. Mishra J., Tripathi A., Misra K., Sarada S.K.S. HPTLC: A tool for determination of curcumin in mammalian samples // Int. J. Pharmacog. Phytochem. Res. – 2017. – Vol. 9, N 4. – P. 498-501. https://doi.org/10.25258/ phyto.v9i2.8120

6. Sharma K., Agrawal S.S., Gupta M. Development and validation of UV spectrophotometric method for the estimation of curcumin in bulk drug and pharmaceutical dosage forms // Int. J. Drug Dev. & Res. – 2012. – Vol. 4, N 2. – P. 375-380.

7. Murti Y B., Hartini Y.S., Hinrichs W.L.J., Frijlink H.W., Setyaningsih D. UV-Vis spectroscopy to enable determination of the dissolution behavior of solid dispersions containing curcumin and piprine // J. Young Pharm. – 2019. – Vol. 11, N 1. – P. 26-30. https://doi.org/10.5530/jyp.2019.11.6

8. Gupta N.K., Nahata A., Dixit V.K. Development of a spectrofluorimetric method for the determination of curcumin // Asian J. Tradition. Med. – 2010. – Vol. 5, N 1. – Р. 12-18.

9. Wang F., Huang W., Wang Y. Fluorescence enhancement effect for the determination of curcumin with yttrium(III) – curcumin – sodium dodecyl benzene sulfonate system // J. Lumin. – 2008. – Vol. 128, N 1. – P. 110-116. http://dx.doi.org/10.1016/j.jlumin.2007.05.012

10. Shi Y., Li C., Liu S., Liu Z., Zhu J., Yang J., Hu X. Facile synthesis of fluorescent carbon dots for determination of curcumin based on fluorescence resonance energy transfer // RSC Advances. – 2015. – Vol. 79, N 5. – Р. 64790-64796. https://doi.org/10.1039/C5RA13404H

11. Wang F., Huang W. Determination of curcumin by its quenching effect on the fluorescence of Eu3+-tryptophan complex // J. Pharm. Biomed. Anal. – 2007. – Vol. 43, N 1. – Р. 393–398. https://doi.org/10.1016/j. jpba.2006.07.007

12. Çakır S., Biçer E., Arslan E.Y. A Newly Developed Electrocatalytic Oxidation and Voltammetric Determination of Curcumin at the Surface of PdNp-graphite Electrode by an Aqueous Solution Process with Al3+ // Croat. Chem. Acta. – 2015. – Vol. 88, N 2. – P. 105–112. http://dx.doi.org/10.5562/cca2527

13. Смирнова Т.Д., Паращенко И.Ю. Флуориметрическое определение рутина, основанное на комлексоо- бразовании с европием (III) в мицеллярных растворах ПАВ // Известия Саратовск. ун-та, Сер. Химия. Биология. Экология. – 2010. – Т. 10, № 2. – С. 19–23.

14. Zheng J., Li Q.-Z., Zhao Y.-B. Determination of coenzymes with phosphates by fluorescence quenching of Tb(3+)-Tiron complex // J. Anal. Sci. – 2007. – Vol. 2. – P. 15–21.

15. Jouyban A., Amjadi M., Panahi-Azar V., Karami-Bonari A.R., Tamizi E. Spectrofluorimetric determination of buparvaquone in biological fluids, food samples and a pharmaceutical formulation by using terbium-deferasirox probe // Food Chem. – 2011. – Vol. 126, N 4. – P. 1845–1849. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.11.160

16. Bian W., Zhang N., Wang L. Spectrofluorometric determination of total bilirubin in human serum samples using tetracycline-Eu3+ // Anal. Sci. – 2010. – Vol. 26, N 7. – P. 785–789. https://doi.org/10.2116/analsci.26.785

17. Леоненко И.И., Александрова Д.И., Егорова А.В., Антонович В.П. Аналитическое применение эффектов тушения люминесценции. Обзор // Методы и объекты хим. анализа. – 2012. – Т. 7, № 3. – С. 108–125.

18. Lakowicz J.R. Principles of fluorescence spectroscopy, 3rd edn. Springer Science and Business Media, LLC, New York, 2006. P. 954.





Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.