СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНА МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ АСКОРБИНОВОЇ КИСЛОТИ З 18-МОЛІБДОДИФОСФАТОМ У СОКАХ, ЯКІ МАЮТЬ ВЛАСНЕ ІНТЕНСИВНЕ ЗАБАРВЛЕННЯ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2304-0947.2018.1(65).122837Ключові слова:
аналіз соків, аскорбінова кислота, 18-молібдодифосфат, спектрофотометріяАнотація
Запропонована проста, селективна, високочутлива методика з 18-молібдодифосфатом для спектрофотометричного визначення аскорбінової кислоти у соках, які мають власне інтенсивне забарвлення. Використання 18-молібдодифосфату, на відміну від реактиву Фоліна-Чокальтеу і CUPRAС методу, дозволяє набагато простіше позбутися заважаюючого впливу інтенсивно забарвлених антоціанів, великих концентрацій сульфітів, поліфенолів, відновлюючих сахарів, протеїнів і амінокислот. Показано, що присутність оксикислот призводить до часткового розкладання гетерополікомплексу і збільшує час реакції відновлення 18-молібдодифосфату, проте не впливає на стійкість утворених гетерополісиней. Для зменшення негативного впливу оксикислот рекомендується проводити розведення аналізованих розчинів та збільшувати концентрації реагенту. Градуювальний графік визначення аскорбінової кислоти у присутності оксикислот з 18-молібдодифосфатом, побудований при довжині хвилі 910 нм і часу реакції 30 хв, є лінійним в інтервалі концентрацій від 10 мкмоль/л до 0,1 ммоль/л. Методика була апробована для свіжовиготовлених соків кизилу, калини, червоної смородини, буряку та у комерційних соків чорної смородини та гранату. Вміст аскорбінової кислоти у цих об’єктах аналізу, визначений з 18-молібдодифосфатом, добре узгоджується з літературними даними, а для комерційного соку гранату також з результатами вольтамперометричної методики.
Посилання
Du J.J., Cullen G.R. Ascorbic acid: chemistry, biology and the treatment of cancer. Buettner Biochimica et Biophysica Acta, 2012, vol. 1826, pp. 443-457.
Devis M., Ostin Dzh., Patridzh D. Vitamin С. Himiya i biohimiya. M.: Mir, 1999, 176 p. (in Russian).
Davey M.W., Montagu M.V., Inze D., Sanmartin M., Kanellis A., Smirnoff N.,
Benzie I.J., Strain J.J., Favell D., Fletcher J. Review. Plant L-ascorbic acid: chemistry, function, metabolism, bioavailability and effects of processing. J. Sci. Food Agric, 2000, vol. 80, pp. 825-860.
Wu T., Guan Y., Ye J. Determination of flavonoids and ascorbic acid in grapefruit peel and juice by capillary electrophoresis with electrochemical detection. Food Chem., 2007, vol. 100, pp. 1573-1579.
Hossu A.-M., Magearu V. Determination of vitamin C in pharmaceutical products with physico-chemical and bioanalytical technics. Biotechnol. Lett., 2004, vol. 9, no 1, pp. 1497-1504.
Arya S.P., Mahajan M., Jain P. Non-spectrophotometric methods for the determination of vitamin C. Anal. Chim Acta, 2000, vol. 417, pp. 1-14.
Skrovankova S., Mlcek J., Sochor J., Baron M., Kynicky J., Jurikova T. Determination of ascorbic acid by electrochemical techniques and other methods. Int. J. Electrochem. Sci, 2015, vol. 10, pp. 2421-2431.
Okiei W., Ogunlesi M., Azeez L., Obakachi V., Osunsanmi M., Nkenchor G. The voltammetric and titrimetric determination of ascorbic acid levels in tropical fruit samples. Int. J. Electrochem. Sci, 2009, vol. 4, pp. 276-287.
Pisoschi A.M., Pop A., Serban A.I., Fafaneata C. Electrochemical methods for ascorbic acid determination. Electrochim. Acta, 2014, vol. 121, pp. 443-460.
Pisoschi A.M., Danet A.F., Kalinowski S. Ascorbic acid determination in commercial fruit juice samples by cyclic voltammetry. J. of Automated Methods and Management in Chemistry, 2008, vol. 2008, pp. 1-8.
Pisoschi A.M., Pop A., Negulescu G. P., Pisoschi A. Determination of ascorbic acid content of some fruit juices and wine by voltammetry performed at Pt and carbon paste electrodes. Molecules, 2011, vol. 16, pp. 1349-1365.
Zaporozhets O.A., Krushinskaya E.A. Determination of ascorbic acid by molecular spectroscopic techniques. J. of Anal. Chem., 2002, vol. 57, no 4, pp. 286-297.
Kapur A., Hasković A., Čopra-Janićijević A., Klepo L., Topčagić A., Tahirović I., Sofić E. Spectrophotometric analysis of total ascorbic acid content in various fruits and vegetables. Bulletin of the Chemists and Technologists of Bosnia and Herzegovina, 2012, vol. 38, pp. 39-42.
Levashova O.L., Kovalenko S.N. Osobennosti opredeleniya askorbinovoy kislotyi v vitaminno-mineralnom komplekse Gesticare. Aktualni pitannya farmatsevtichnoyi i medichnoyi nauki ta praktiki, 2011, vol. XXIV, no 2, pp. 26-29 (in Russian).
Husejin M.S., Jašić K.M. Determination of L-ascorbic acid in pharmaceutical preparations using direct ultraviolet spectrophotometry. Agric. Conspec. Sci., 2009, vol. 74, no 3, pp. 263-268.
Salkić, M., Keran H., Jašić M. Direct spectrophotometric determination of L-ascorbic acid in the presence of potassium cyanide. Agricul. Conspectus Sci., 2007, vol. 72, no 4, pp. 371-375.
Jagota S.K., Dani H.M. A new calorimetric technique for the estimation of vitamin C using Folin phenol reagent. Anal. Biochemistry, 1982, vol. 127, pp. 178-182.
Georgeä S., Brat P., Alter P., Amiot M.J. Rapid determination of polyphenols and vitamin C in plant-derived products. J. Agric. Food Chem, 2005, vol. 53, pp. 1370-1373.
Mahdavi R., Nikniaz Z., Rafraf M., Jouyban A. Determination and comparison of total polyphenol and vitamin c contents of natural fresh and commercial fruit juices. Pakistan J. of Nutrition, 2010, vol. 9, no 10, pp. 968-972.
Olgun F.A.O., Ozyurt D., Berker K.I., Demirata B., Apak R. Folin-Ciocalteu spectrophotometric assay of ascorbic acid in pharmaceutical tablets and orange juice with pH adjustment and pre-extraction of lanthanum(III)-flavonoid complexes. J. of the Sci. of Food and Agriculture, 2014, vol. 94, no 12, pp. 2401-2408.
Benzie I.F.F., Strain J.J. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of ferric reducing ability FRAP assay. Anal. Biochem, 1996, vol. 239,
no 1, pp. 70-76.
Arya S.P., Mahajan M. A rapid and sensitive method for the determination of ascorbic acid using iron(III)-ferronate complex. Anal. Sci., 1995, vol. 11, no 5, pp. 853-855.
Apak R., Güçlü K., Demirata B., Özyürek M., Esin Çelik S., Bektaşoğlu B., Berker K.I., Özyurt D. Comparative evaluation of various total antioxidant capacity assays applied to phenolic compounds with the CUPRAC assay. Molecules, 2007, vol. 12, pp. 1496-1547.
Guclu K., Sozgen K., Tutem E., Ozyurek M., Apak R. Spectrophotometric determination of ascorbic acid using copper(II)–neocuproine reagent in beverages and pharmaceuticals. Talanta, 2005, vol. 65, no 5, pp. 1226-1232.
Singleton V., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.M. Analysis of total phenols and other oxidations substractes and antioxidans by means of Folin-Ciocalteu reagent. Methоds Enzymology, 1999, vol. 299, pp. 152-178.
Petrushina G.A., Tsiganok L.P., Vishnikin A.B. Spectrophotometric determination of ascorbic acid by using P2Mo18O626–. Ukr. Chem. J., 2010,
vol. 76, no 4, pp. 116-122.
Denisenko T.A., Tsyiganok L.P., Vishnikin A.B. Spektrofotometricheskoe opredelenie rutina i askorbinovoy kislotyi pri sovmestnom prisutstvii s ispolzovaniem 18-molibdodifosfornogo geteropolikompleksa. Visnik ONU. Himiya, 2015, vol. 20, no 1 (53), pp. 49–68 (in Russian).
Denisenko T.O. Spektrofotometrichne viznachennya polIfenolIv z vikoristannyam geteropolikompleksiv strukturi Dousona. Disertatsiyi na zdobuttya naukovogo stupenya kandidata himichnih nauk, Odessa, 2016, 162 p. (in Ukrainian).
Al-Shwaiyat M.K.E.A., Miekh Yu.V., Denisenko T.A., Vishnikin A.B.,
Andruch V., Bazel Y.R. Simultaneous determination of rutin and ascorbic acid in a sequential injection lab-at-valve system. J. of Pharm. and Biomedic. Analysis, 2018, vol. 149, pp. 179-184.
Miekh Yu.V., Denisenko T.A., Vishnikin A.B. Simultaneous kinetic determination of ascorbic acid and analgine in pharmaceutical preparations by Н-point standard addition method. Bulletin of Dnipro University. Series Сhemistry, 2017, vol. 25, no 2, pp. 93-102.
Lure Yu.Yu. Spravochnik po analiticheskoy himii. Moskva: Himiya,1979,
p. (in Russian).
Goryushkina T.B., Dzyadevich S.V. Vinogradni vina. Himichniy sklad ta metodi viznachennya. Biotehnologiya, 2008, vol. 1, no 2, pp. 24-38 (in Russian).
Iosub I., Kajzar F., Meghea A., Mircea M.-L., Geana I., Rau I. Spectro-electrochemical properties of pelargonidin-3-o-glucoside. Mol. Cryst. Liq., 2014, vol. 603, pp. 136-145.
Straus S., Bavec F., Turinek M., Slatnar A., Rozman C., Bavec M. Nutritional value and economic feasibility of red beetroot from different production systems. African J. of Agricultural Research, 2012, vol. 7, no 42, pp. 5653-5660.
Cetkovskáa J., Diviša P., Vespalcováa M., Pořízkaa J., Řezníčekb V. Basic nutritional properties of cornelian cherry cultivars grown in the Czech republic. Acta Alimentaria, 2015,
vol. 44, no 3, pp. 357-364.
Shelemeteva O.V., Sizova N.V., Slepchenko G.B. Opredelenie soderzhaniya vitaminov i biologicheski aktivnyih veschestv v rastitelnyih ekstr aktah razlichnyimi metodami. Himiya rastitelnogo syirya (in Russian), 2009, vol. 1,
pp. 113-116.
Majidi M.I.H.A., Y-Alqubury H. Determination of vitamin C (ascorbic acid) contents in various fruit and vegetable by UV-spectrophotometry and titration methods. J. of Chem. and Pharm. Sci., 2016, vol. 9, pp. 2972-2974.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Вісник Одеського національного університету. Хімія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Правовласниками опублікованого матеріалу являються авторський колектив та засновник журналу на умовах, що визначаються видавничою угодою, що укладається між редакційною колегією та авторами публікацій. Ніяка частина опублікованого матеріалу не може бути відтворена без попереднього повідомлення та дозволу автора.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.