ВИЗНАЧЕННЯ ЦИНКУ, КАДМІЮ, СВИНЦЮ ТА МІДІ В ЗРАЗКАХ КАВИ

E. Yu. Kupchik

Анотація


Вміст важких металів визначено в каві методом інверсійної вольтамперометрії. Пробопідготовка зразків виконана окиснювальною мінералізацією кави в нітратній кислоті в присутності пероксиду водню. Показано, що метод інверсійної вольтамперометрії може бути успішно використаний для визначення цинку, кадмію, свинцю та міді за умови їх сумісної присутності в зразках напою. Встановлено, що вміст свинцю та кадмію не перевищує допустимі норми.


Ключові слова


важкі метали (цинк, кадмій, свинець, мідь,), кава, інверсійна вольтамперометрія

Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Dubіnіna A.A., Ovchinnіkova І.F., Petrіv V.O. Viznachennja vmіstu vazhkih metalіv u vinogradnomu vinі "Kagor" vіtchiznjanogo virobnictva. A technique and technologies of food productions of restaurant industry and trade are progressive. 2012, no.1, pp. 224-229 (in Ukr.).

Ashu R., Chandravanshi B.S. Concentration levels of metals in commercially available Ethiopian roasted coffee powders and their infusions. Bull. Chem. Soc. Ethiop, 2011,vol. 25, no 1, pp 11-24.

Getachew T., Worku N. Determination of essentials and toxic metals in raw and roasted coffee in Bule Hora Woreda, Borena zone, Ethiopia. International Journal of Research (UR), 2014, vol.1, no 11, pp. 1386-1411.

Pohl P., Stelmach E., Welna M., Szymczycha-Madeja A. Determination of elemental composition of coffee using instrumental methods. Food Anal. Methods, 2013, vol. 6, pp. 598-613

Gogoasa I., Pirvu A., Alda L.M., Velciov A., Rada M., Bordean D.M., Moigradean D., Simion A. Gergen I. The mineral content of different coffee brands. J. Horticulture, Forestry and Biotechnology, 2013, vol. 14, no 4, pp. 68-71.

Osipova E.A. Jelektroanaliticheskie metody i problema ohrany okruzhajushhej sredy. Educational J. Soros, 2001, vol. 2, pp. 47 – 54 (in Russian).

Smoljar V.І., Petrashenko G.І. Vmіst kadmіju v harchovih produktah і racіonah ta jogo toksichnіst'. Problems of feed: are a research andpractice journal. Kiev, Medicina Ukraїni, 2010, no ½, pp.28-31 (in Ukr.).

Skal'nyj A.V., Rudakov I.A. Biojelementy v medicine [Bioelements are in medicine]. Moscow, Oniks XI vek, 2004, 272 p.

Noskova G.N., Zaichko A.V., Ivanova E.E. Mineralizacija pishhevyh produktov. [Mineralization of food products]. Prakt. ruk-vo. Tomsk, TPU, 2010, 30 p .

MBT 5061-89 Mediko-biologicheskie trebovanija i sanitarnye normy kachestva prodovol'stvennogo syr'ja I pishhevyh produktov [Jelektronnyj resurs]. [Dejstvujushhie s 1989-08-01]. Rezhim dostupa: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/v5061400-89


Пристатейна бібліографія ГОСТ


1. Дубініна А.А., Овчиннікова І.Ф.. Петрів В.О. Визначення вмісту важких металів у виноградному вині “Кагор” вітчизняного виробництва // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. – 2012. – Вип. 1. – С. 224-229.

 

2. Ashu R., Chandravanshi B. S. Concentration levels of metals in commercially available Ethiopian roasted coffee powders and their infusions // Bull. Chem. Soc. Ethiop. – 2011. – Vol. 25, No 1. – P. 11-24.

 

3. Getachew T., Worku N. Determination of essentials and toxic metals in raw and roasted coffee in Bule Hora Woreda, Borena zone, Ethiopia // International Journal of Research (UR). – 2014. – Vol.1, No 11. – P. 1386-1411.

 

4. Pohl P., Stelmach E., Welna M., Szymczycha-Madeja A. Determination of elemental composition of coffee using instrumental methods // Food Anal. Methods. – 2013. – Vol. 6. – P. 598-613

 

5. Gogoasa I., Pirvu A., Alda L. M., Velciov A., Rada M., Bordean D. M., Moigradean D., Simion A and Gergen I. The mineral content of different coffee brands // J. of Horticulture, Forestry and Biotechnology. – 2013. – Vol. 14, No 4. – P. 68-71.

 

6. Осипова Е. А. Электроаналитические методы и проблема охраны окружающей среды // Соросовский образовательный журнал. – 2001. – Вып. 2. – С. 47 – 54.

 

7. Смоляр В. І., Петрашенко Г.І. Вміст кадмію в харчових продуктах і раціонах та його токсичність // Проблеми харчування : науково-практичний журнал. – К.: Медицина України, 2010. – No 1/2. – С.28-31.

 

8. Скальный А.В. , Рудаков И.А. Биоэлементы в медицине. – М.: Оникс XI век, 2004. – 272 с.

9. Носкова Г.Н., Заичко А.В., Иванова Е.Е. Минерализация пищевых продуктов. Методическое пособие по подготовке проб для определения содержания токсичных элементов. Практ. рук-во. – Томск: ТПУ, 2010. – 30 с.

 

10. МБТ 5061-89 Медико-биологические требования и санитарные нормы Качества продовольственного сырья и пищевых продуктов [Электронный ресурс]. — [Действующие с 1989-08-01]. — Режим доступа: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/v5061400-89





DOI: https://doi.org/10.18524/2304-0947.2015.4(56).56696

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.