ЛЮМІНЕСЦЕНТНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОГО ВМІСТУ ГІРКИХ РЕЧОВИН У ХМЕЛІ

S. V. Beltyukova, Ie. V. Cherednychenko, O. I. Teslyuk

Анотація


Вивчені люмінесцентні властивості комплексів Tb(III) з гіркими речовинами хмелю. Досліджено залежність інтенсивності люмінесценції комплексів від концентрації тербію, кислотності середовища. Встановлено, що в комплексі здійснюється ефективний перенос енергії збудження від лігандів до іону лантаніду, що обумовлює інтенсивну люмінесценцію останнього. Вивчено вплив розчинників на інтенсивність люмінесценції комплексів. Показана можливість прямого люмінесцентного визначення загального вмісту гірких речовин хмелю в його екстрактах по сенсибілізованій люмінесценції іона Tb (III).

Ключові слова


гіркі речовини хмелю, сенсибілізована люмінесценція іона Tb (III)

Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Godovannyiy A.A., Leschenko N.I., Raytman I.G., Ezhov I.S. Hmel i ego ispolzovanie [Hop and its usage]Kiev: Urozhay, 1990, 335 p.

Latyipova G.M., Ayupova G.V., Bubenchikova V.N., Galimova D.F., Batyirova E.D., Shafikova S.F. Issledovaniya po soderzhaniyu gorkih kislot syirya hmelya obyiknovennogo. Nauchnyie vedomosti BelGU. Seriya: Meditsina. Farmatsiya, 2012, vol. 129, no. 10-2, pp. 65-69.

Kuntse V. Tehnologiya soloda i piva [Technology of malt and beer] SPb.: «Professiya», 2001, 912 p.

Shmidt L.G. Gorkie veschestva hmelya i metodyi ih analiza. Tsentr. in-t nauch.-tehn. informatsii pischevoy prom-sti Gos. kom. po pischevoy prom-sti. pri Gosplane SSSR. Moskva: [b.i.], 1964, 64 p.

Ermolaeva G.A. Spravochnik rabotnika laboratorii pivovarennogo predpriyatiya. Sankt-Peterb.: Professiya, 2004, 536 p.

Beltyukova S.V., Cherednychenko Ie.V., Teslyuk O.I. Luminescent Determination of α-Bitter Acids in Hops. Methods and objects of chemical analysis, 2015, vol. 10, no. 3, pp. 108–112

Lyashenko N.I. Biohimiya hmelya i hmeleproduktov [Biochemistry of hops and hop products] Zhitomir: Polissya, 2002, 388 p.

Tomlinson J.B., Ormrod I.H.L., Sharpe F.R. A novel method for Bitterness determination in beer using a delayed fluorescence technique. J.Inst.Brew., 1995, vol.101, pp.113-118.

Poluektov N.S., Kononenko L.I., Efryushina N.P., Beltyukova S.V. Spektrofotometricheskie i lyuminestsentnyie metodyi opredeleniya lantanoidov. Kiev: Naukova dumka, 1989, 254 p.

Tanaka F., Kawasaki Y. Preferential solvation of the europium (III) ion in water-non-aqueous solvent mixtures. A luminescence lifetimes study. J. Chem. Soc., Faraday Trans, 1988, vol. 84, no. 4, pp. 1083-1090. http://dx.doi.org/10.1039/f19888401083.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


1. Годованный А.А., Лещенко Н.И., Райтман И.Г., Ежов И.С. Хмель и его использование / Под редакцией Ежова И.С. – Киев: Урожай, 1990. – 335 с.

 

2. Латыпова Г.М., Аюпова Г.В., Бубенчикова В.Н., Галимова Д.Ф., Батырова Е.Д., Шафикова С.Ф. Исследования по содержанию горьких кислот сырья хмеля обыкновенного // Научные ведомости БелГУ. Серия: Медицина. Фармация. – 2012. – №10-2 (129). – С.65-69.

 

3. Кунце В. Технология солода и пива. – СПб.: «Профессия», 2001. – 912 с.

 

4. Шмидт Л. Г. Горькие вещества хмеля и методы их анализа. Центр. ин-т науч.-техн. информации пищевой пром-сти Гос. ком. по пищевой пром-сти. при Госплане СССР. Москва: [б.и.], 1964 – 64 с.

 

5. Ермолаева Г.А. Справочник работника лаборатории пивоваренного предприятия – Санкт-Петерб.: Профессия, 2004. – 536 с.

 

6. Бельтюкова С.В., Чередниченко Е.В., Теслюк О.И. Люминесцентное определение α-горьких кислот в хмеле // Методы и объекты химического анализа. – 2015. – №3 (10). – С. 108-112.

 

7. Ляшенко Н.И. Биохимия хмеля и хмелепродуктов. – Житомир: Полисся, 2002. – 388 с.

 

8. Tomlinson J.B., Ormrod I.H.L., Sharpe F.R.A novel method for Bitterness determination in beer using a delayed fluorescence technique // J. Inst. Brew. – 1995. – Vol. 101. – P.113-118.

 

9. Полуэктов Н.С., Кононенко Л.И., Ефрюшина Н.П., Бельтюкова С.В. Спектрофотометрические и люминесцентные методы определения лантаноидов. – Киев: Наукова думка, 1989. – 254 с.

 

10. Tanaka F., Kawasaki Y. Preferential solvation of the europium (III) ion in water-non-aqueous solvent mixtures. A luminescence lifetimes study // J. Chem. Soc., Faraday Trans. – 1988. – Vol. 84, No 4. – P. 1083-1090. http://dx.doi.org/10.1039/f19888401083





DOI: https://doi.org/10.18524/2304-0947.2015.4(56).56689

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.