ЛЮМІНЕСЦЕНТНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОГО ВМІСТУ ГІРКИХ РЕЧОВИН У ХМЕЛІ

Автор(и)

  • S. V. Beltyukova Одеська національна академія харчових технологій, кафедра харчової хімії, Ukraine
  • Ie. V. Cherednychenko Одеська національна академія харчових технологій, кафедра харчової хімії, Ukraine
  • O. I. Teslyuk Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2304-0947.2015.4(56).56689

Ключові слова:

гіркі речовини хмелю, сенсибілізована люмінесценція іона Tb (III)

Анотація

Вивчені люмінесцентні властивості комплексів Tb(III) з гіркими речовинами хмелю. Досліджено залежність інтенсивності люмінесценції комплексів від концентрації тербію, кислотності середовища. Встановлено, що в комплексі здійснюється ефективний перенос енергії збудження від лігандів до іону лантаніду, що обумовлює інтенсивну люмінесценцію останнього. Вивчено вплив розчинників на інтенсивність люмінесценції комплексів. Показана можливість прямого люмінесцентного визначення загального вмісту гірких речовин хмелю в його екстрактах по сенсибілізованій люмінесценції іона Tb (III).

Посилання

Godovannyiy A.A., Leschenko N.I., Raytman I.G., Ezhov I.S. Hmel i ego ispolzovanie [Hop and its usage]Kiev: Urozhay, 1990, 335 p.

Latyipova G.M., Ayupova G.V., Bubenchikova V.N., Galimova D.F., Batyirova E.D., Shafikova S.F. Issledovaniya po soderzhaniyu gorkih kislot syirya hmelya obyiknovennogo. Nauchnyie vedomosti BelGU. Seriya: Meditsina. Farmatsiya, 2012, vol. 129, no. 10-2, pp. 65-69.

Kuntse V. Tehnologiya soloda i piva [Technology of malt and beer] SPb.: «Professiya», 2001, 912 p.

Shmidt L.G. Gorkie veschestva hmelya i metodyi ih analiza. Tsentr. in-t nauch.-tehn. informatsii pischevoy prom-sti Gos. kom. po pischevoy prom-sti. pri Gosplane SSSR. Moskva: [b.i.], 1964, 64 p.

Ermolaeva G.A. Spravochnik rabotnika laboratorii pivovarennogo predpriyatiya. Sankt-Peterb.: Professiya, 2004, 536 p.

Beltyukova S.V., Cherednychenko Ie.V., Teslyuk O.I. Luminescent Determination of α-Bitter Acids in Hops. Methods and objects of chemical analysis, 2015, vol. 10, no. 3, pp. 108–112

Lyashenko N.I. Biohimiya hmelya i hmeleproduktov [Biochemistry of hops and hop products] Zhitomir: Polissya, 2002, 388 p.

Tomlinson J.B., Ormrod I.H.L., Sharpe F.R. A novel method for Bitterness determination in beer using a delayed fluorescence technique. J.Inst.Brew., 1995, vol.101, pp.113-118.

Poluektov N.S., Kononenko L.I., Efryushina N.P., Beltyukova S.V. Spektrofotometricheskie i lyuminestsentnyie metodyi opredeleniya lantanoidov. Kiev: Naukova dumka, 1989, 254 p.

Tanaka F., Kawasaki Y. Preferential solvation of the europium (III) ion in water-non-aqueous solvent mixtures. A luminescence lifetimes study. J. Chem. Soc., Faraday Trans, 1988, vol. 84, no. 4, pp. 1083-1090. http://dx.doi.org/10.1039/f19888401083.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-22

Як цитувати

Beltyukova, S. V., Cherednychenko, I. V., & Teslyuk, O. I. (2015). ЛЮМІНЕСЦЕНТНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОГО ВМІСТУ ГІРКИХ РЕЧОВИН У ХМЕЛІ. Вісник Одеського національного університету. Хімія, 20(4(56), 18–27. https://doi.org/10.18524/2304-0947.2015.4(56).56689

Номер

Розділ

Статті