КИСЛОТНО-ОСНОВНІ ТА КОЛЬОРОМЕТРИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ХАРЧОВОГО БАРВНИКА ЖОВТИЙ «СОНЯЧНИЙ ЗАХІД»

A. N. Chebotarev, К. V. Bevziuk, N. M. Khristova, K. O. Stolovnik

Анотація


Методами хімічної кольорометрії, спектрофотометрії і потенціометрії вивчені кислотно-основні властивості харчового барвника Е110 жовтий «сонячний захід» у водних розчинах та визначені відповідні константи іонізації. Запропонована ймовірна схема дисоціації функціонально-аналітичних груп барвника і діаграма розподілу його рівноважних форм в залежності від кислотності середовища. Розраховані основні спектрофотометричні і кольорометричні характеристики окремих форм реагенту.

Ключові слова


жовтий «сонячний захід», метод хімічної кольорометрії, константи іонізації

Повний текст:

PDF (Русский)

Пристатейна бібліографія ГОСТ


1. Сарафанова Л.А. Пищевые добавки: энциклопедия / Л.А. Сарафанова, Изд. 2-е.- СПб.: Гиорд.–2004.–808 с.

2. Yadav A., Kumar A., Tripathi A., Das M. Sunset yellow FCF, a permitted food dye, alters functional responses of splenocytes at non-cytotoxic dose // Toxicology Letters.– 2013. –V. 217, № 3.–P.197–204 http://dx.doi.org/10.1016/j.toxlet.2012.12.016 

3. El-Sheikh A. H., Al-Degs Y. S. Spectrophotometric determination of food dyes in soft drinks by second or dermultivariate calibration of the absorbance spectra-pH datamatrices // Dyes and Pigments.–2013.– V. 97, № 2.– P. 330–339 http://dx.doi.org/10.1016/j.dyepig.2013.01.007 

4. Tang B., Xi C., Zou Y., Wangatall G. Simultaneous determinationof 16 synthetic colorants in hotpot condiment high performance liquid chromatography // J. Chromat. B. – 2014. – V.960. – P. 87–91.  http://dx.doi.org/10.1016/j.jchromb.2014.04.026 

5. Pourreza N., Rastegarzadeh S., Larki A. Determination of Allura red in food sample saftercloudpoin textraction using mixed micelles // Food Chemistry. –2011. – V 126, №3. – P. 1465–1469.  http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.11.158 

6. Иванов В.М., Кузнецова О.В. Химическая цветометрия. Возможности метода, области применения и перспективы // Успехи химии. – 2001. – Т. 70, №5. – С. 411– 428.

7. Чеботарьов О.М., Бевзюк К.В., Снiгур Д.В. Кислотно-основнi та спектрофотометричнi характеристики 5-гідрокси-1-(п-сульфофенiл)-4-[(п-сульфофенiл)-азо]-піразол-3 карбонової кислоти у розчинах // Укр.хим.журн. – 2014. –Т. 80, №6. – С. 9–14.

8. Чеботарев А.Н., Снигур Д.В., Бевзюк Е.В., Ефимова И.С. Анализ тенденций развития метода химичеcкой цветометрии (Обзор) // Методы и объекты химического анализа. – 2014.– Т. 9, №1. – С. 4–11.

9. Perez-Urquiza M., Beltran J.L. Determination of the dissociation constants of sulfonated azodyes by capillary zone electrophoresis and spectrophotometry methods // J. Chromatogr. A. – 2001. – V.917, № 1-2. – Р. 331–336. http://dx.doi.org/10.1016/s0021-9673(01)00707-5 

10. Совин О.Р., Пацай І.О. Програма «SpectroCalc-H5A для розрахунку констант кислотності на основі спектрофотометричних даних // Методы и объекты хим. анализа. – 2012. – Т. 7, № 2. – С. 74 – 80.

11. Вершинин В.И, Перцев Н.В. Планирование и математическая обработка результатов химического эксперимента. Омск: Изд-во ОмГУ, 2005. 216 с.





DOI: https://doi.org/10.18524/2304-0947.2014.2(50).38964

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.