СОРБЦІЙНО-ЛЮМІНЕСЦЕНТНЕ ВИЗНАЧЕННЯ МАРКЕРІВ ЯКОСТІ ЧАЙНОЇ ПРОДУКЦІЇ

Автор(и)

  • О. І. Теслюк Фізико-хімічний інститут ім. О. В. Богатського НАН України, відділ хімії функціональних та неорганічних матеріалів, Україна https://orcid.org/0000-0001-9693-9060
  • С. В. Бельтюкова Одеський національний технологічний університет, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, Україна https://orcid.org/0000-0002-2784-6095
  • О. О. Лівенцова Одеський обласний базовий медичний фаховий коледж, Україна https://orcid.org/0000-0001-7409-874X

DOI:

https://doi.org/10.18524/2304-0947.2024.2(88).322137

Ключові слова:

твердофазна люмінесценція, Тербій, катехол, епігалокатехінгалат

Анотація

Визначення наявності та кількості домінантних компонентів фенольної та поліфенольної природи у харчових об’єктах дозволяє дати оцінку якості продукції, що актуально при проведенні харчової експертизи. Вивчено люмінесцентні властивості катехолів, що є маркерами якості чайної продукції. У тонкому шарі сорбенту на пластинах TLC Aluminium oxide 60 та на поверхні Sephadex G-75 йон Tb (III) утворює з катехолами комплекс, що проявляє інтенсивну люмінесценцію. Вивчено вплив концентрації йонів Tb (III), кислотності середовища, поверхнево-активних та донорно-активних речових на величину люмінесцентного сигналу. Знайдено оптимальні умови комплексоутворення. На підставі проведених досліджень розроблено методику твердофазного люмінесцентного визначення суми катехолів у чайній продукції.

Посилання

Dalluge J. J., Nelson B. C. Determination of tea catechins. J. Chromatogr. A., 2000, vol. 881, no 1–2, pp. 411–424. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(00)00062-5

Senanayake S. P., Namal J. Green tea extract: Chemistry, antioxidant properties and food applications – a review. J. Funct. Foods., 2013, vol. 5, no 3, pp. 1–13. https://doi.org/10.1016/j.jff.2013.08.011

Ananingsih V. K., Sharma A., Zhou W. Green tea catechins during food processing and storage: a review on stability and detection. Food Res. Int. 2013, vol. 50, no 2, pp. 469–479. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.03.004

Baraboy V. A. Katekhiny chaynogo rasteniya: struktura, aktivnost, primeneniye. Bíotekhnol., 2008, vol. 1, no 3, pp. 25–36. [in Russian].

Dalluge J. J., Nelson B. C. Determination of tea catechins. J. Chromatogr. A. 2000, vol. 881, no 1–2, pp. 411–424. https://doi.org/10.1016/s0021-9673(00)00062-5

Bronner W. E, Beecher G. R. Method for determining the content of catechins in tea infusions by high-performance liquid chromatography. J. Chromatogr. A. 1998, vol. 805, no 1–2, pp. 137–142. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(98)00040-5

Maslov O. Yu., Komisarenko M. A., Kolisnyk Yu. S., Kostina T. A. Determination of catechins in green tea leaves by HPLC compared to spectrophotometry. J. Org. Pharm. Chem. 2021, vol. 19, no 3, pp. 137–142. https://doi.org/10.24959/ophcj.21.238177

Fernandez P. L., Martin M. J., Gonzalez A. G., Pablos F. HPLC determination of catechins and caffeine in tea. Differentiation of green, black and instant teas. Analyst, 2000, vol. 125, no 3, pp. 421–425. https://doi.org/10.1039/a909219f

Wangkarn S., Grudpan K., Khanongnuch Ch., Pattananandecha Th., Apichai S., Saenjum C. Development of HPLC method for catechins and related compounds determination and standardization in miang (traditional lanna fermented tea Leaf in Northern Thailand). Mol. 2021, vol. 26, no 19, pp. 6052. https://doi.org/10.3390/molecules26196052

Wang H., Provan G.., Helliwell K. HPLC determination of catechins in tea leaves and tea extracts using relative response actors. Food Chem. 2003, vol. 81, no 2, pp. 307–312. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02)00510-1

Zuo Y., Chen H., Deng Y. Simultaneous determination of catechins, caffeine and gallic acids in green, Oolong, black and pu-erh teas using HPLC with a photodiode array detector. Talanta, 2002, vol. 57, no 2, pp. 307–316. https://doi.org/10.1016/S0039-9140(02)00030-9

Atomssa T., Gholap A. Characterization and determination of catechins in green tea leaves using UV-visible spectrometer. J. Eng. Technol. Res., 2015, vol. 7, no 1, pp. 22–31. https://doi.org/10.5897/JETR2014.0527

Pierce A., Graham H., Glassner S., Madlin H. at all. Analysis of tea flavanols by gas chromatography of their trimethylsilyl derivatives. Anal. Chem., 1969, vol. 41, no 2, pp. 298–302. https://doi.org/10.1021/ac60271a019

Luthria D. L., Jones A. D., Donovan J. L., Waterhouse A. L. GC-MS determination of catechin and epicatechin levels in human plasma. J. High Resolut. Chromatogr, 1997, vol. 20, no 11, pp. 621–623. https://doi.org/10.1002/jhrc.1240201111

Singh H., Ravindranath S., Singh C. Analysis of tea shoot catechins: spectrophotometric quantitation and selective visualization on two-dimensional paper chromatograms using diazotized sulfanilamide. J. Agric. Food Chem., 1999, vol. 47, no 3, pp. 1041–1045. https://doi.org/10.1021/jf9807263

Beltyukova S. V., Teslyuk O. I., Liventsova Ye. O. Primeneniye metoda tonkosloynoy khromatografii dlya lyuminestsentnogo opredelniya gallovoy kisloty v vinakh i zelenom chaye. Visn. Odes. nac. univ., Him., 2003, vol. 8, no 8, pp. 220–225. [in Russian].

Kotani A., Takahashi K., Hanamata H. et al. Attomole catechins determination by capillary liquid chromatography with electrochemical detection. Anal. Sci., 2007, vol. 23, pp. 157–163. https://doi.org/10.2116/analsci.23.157

Agoaka H., Toyoshima S., Akeda K. Spectrofluorometric determination of catechins with 1,2-diphenylethylenediamine. Anal. Sci., 2002, vol. 18, no 8, pp. 951–953. https://doi.org/10.2116/analsci.18.951

Nakagawa K., Okuda S., Miyazawa T. Dose-dependent incorporation of tea catechins, (–)-epigallocatechin-3-gallate and (–)-epigallocatechin, into human plasma. Biosci. Biotechnol. Biochem, 1997, vol. 61, no 12, pp. 1981–1985. https://doi.org/10.1271/bbb.61.1981

Beltyukova S. V, Stepanova A. A., Teslyuk O. I. Primeneniye tverdofaznoy spektrometrii dlya opredeleniya antioksidantov [Application of solid-phase spectrometry for the determination of antioxidants.] Saarbrucken, Deutschland: Palmarium Academic Publishing, 2015, 184 p. [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-25

Як цитувати

Теслюк, О. І., Бельтюкова, С. В., & Лівенцова, О. О. (2024). СОРБЦІЙНО-ЛЮМІНЕСЦЕНТНЕ ВИЗНАЧЕННЯ МАРКЕРІВ ЯКОСТІ ЧАЙНОЇ ПРОДУКЦІЇ. Вісник Одеського національного університету. Хімія, 29(2(88), 142–155. https://doi.org/10.18524/2304-0947.2024.2(88).322137

Номер

Розділ

Статті