АДСОРБЦІЙНЕ ВИЛУЧЕННЯ АНТОЦІАНІВ ЧЕРВОНОЇ ТРОЯНДИ НА ВОЛОКНИСТОМУ КАТІОНІТІ ФІБАН К-1
DOI:
https://doi.org/10.18524/2304-0947.2024.2(88).322131Ключові слова:
пелюстки червоної троянди, антоціани, ФІБАН К-1, адсорбція, кінетика адсорбціїАнотація
Досліджено вплив рН, маси волокнистого катіоніту ФІБАН К-1, початкової концентрації антоціанів на ступінь адсорбційного вилучення антоціанів з пелюсток червоної троянди. Отримано експериментальні кінетичні криві адсорбції антоціанів червоної троянди при різних температурах (293, 313, 333 К) і проаналізовано їх за допомогою чотирьох кінетичних моделей (псевдопершого, псевдодругого порядку, зовнішньої та внутрішньої дифузії). Показано, що кінетична модель псевдодругого порядку краще описує експериментальні кінетичні криві адсорбції антоціанів червоної троянди. Встановлено, що адсорбент ФІБАН К-1 дозволяє очистити антоціани червоної троянди від цукру.
Посилання
Deng Y., Zhao Y., Padilla-Zakour O., Yang G. Polyphenols, antioxidant and antimicrobial activities of leaf and bark extracts of Solidago canadensis L. Ind Crops Prod., 2015, vol. 74, pp. 803–809. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.06.014
Wang Y., Zhao Y., Liu X., Li J., Zhang J., Liu D. Chemical constituents and pharmacological activities of medicinal plants from Rosa genus. Chin. Herbal Med., 2022, vol. 14, no 2, pp. 187–209. https://doi.org/10.1016/j.chmed.2022.01.005
Kwiatkowski M., Kravchuk O., Skouroumounis G. K., Taylor D. K. Response surface parallel optimization of extraction of total phenolics from separate white and red grape skin mixtures with microwave-assisted and conventional thermal methods J. Clean. Prod., 2019, vol. 251, article ID 119563. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.119563
Yang H., Shin Y. Antioxidant compounds and activities of edible roses (Rosa hybrida spp.) from different cultivars grown in Korea. Appl. Biol. Chem., 2017, vol. 60, pp. 129–136. https://doi.org/10.1007/s13765-017-0261-4
Lee J.H., Lee H-J., Choung M-G. Anthocyanin compositions and biological activities from the red petals. Food Chem., 2011, vol. 129, pp. 272–278. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.04.040
Mikanagi Y., Yokoi M., Ueda Y., Saito N. Flower flavonol and anthocyanin distribution in subgenus rosa. Biochem. Syst. Ecol., 1995, vol. 23, no 2, pp. 183–200. https://doi.org/10.1016/0305-1978(95)93849-X
Soldatkina L. M., Litvinova V. E. Temperature-dependent kinetics of anthocyanins extraction from red rose petals. Visn. Odes. nac. univ., Him., 2023, vol. 28, no 2, pp. 63–72. https://doi.org/10.18524/2304-0947.2023.2(85).286604 [in Ukrainian].
Castañeda-Ovando A., Pacheco-Hernández M. L., Páez-Hernández E., Rodríguez J. A., Galán-Vidal C. A. Chemical studies of anthocyanins: a review. Food Chem., 2009, vol. 113, pp. 859–871. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.09.001
Soldatkina L. M. Equilibrium and thermodynamic studies of anthocyanin adsorption on fibrous cation exchanger FIBAN K-1. Him. Fiz. Technol. Poverhni., 2023, vol. 14, no 1, pp. 67–75. https://doi.org/10.15407/hftp14.01.067 [in Ukrainian].
Lee J., Durst R. W., Wrolstad R. E. Determination of total monomeric anthocyanin pigment content of fruit juices, beverages, natural colorants, and wines by the pH differential method: Collaborative study. J. AOAC Int., 2005, vol. 88, no 5, pp. 1269–1278. https://doi.org/10.1093/jaoac/88.5.1269
Dubowski K. M. An o-toluidine method for body-fluid glucose determination get access arrow. Clin. Chem., 1962, vol. 8, no 3, pp. 215–235. https://doi.org/10.1093/clinchem/8.3.215
Celli G. B., Tan C., Selig M. J. Anthocyanidins and anthocyanins. Encyclopedia of food science. Elsevier, 2019. pp. 218–223. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.21780-0
He J., Giusti M. M. High-purity isolation of anthocyanins mixtures from fruits and vegetables – A novel solid-phase extraction method using mixed mode cation-exchange chromatography. J. Chromatogr. A., 2011, vol. 2018, no 44, pp.7914–7922. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2011.09.005
Silva S., Costa E. M., Calhau C., Moraisa R. M., Pintado M. E. Anthocyanin extraction from plant tissues: a review. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2017, vol. 57, no 14, pp. 3072–3083. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1087963
Soldatkina L. M., Tiutiunnyk T. V., Menchuk V. V., Polikarpov O. P., Novotna V. O. Kinetic regularities of adsorption of anthocyanins from extracts of chockeberry and elderberry on cationic exchanger FIBAN K-1. Visn. Odes. nac. univ., Him., 2019, vol. 24, no 1, pp. 38–52. https://doi.org/10.18524/2304-0947.2019.1(69).158418 [in Ukrainian].
Liu Y., Di D., Bai Q., Li J., Chen Z., Lou S., Ye H. Preparative separation and purification of Rebaudioside A from steviol glycosides using mixed-mode macroporous adsorption resins. J. Agric. Food Chem., 2011, vol. 59, no 17, pp. 9629–9636. https://doi.org/10.1021/jf2020232
Zhang P., Wang L., Fang S. Modeling of the adsorption/desorption characteristics and properties of anthocyanins from extruded red cabbage juice by macroporous adsorbent resin. Int. J. Food Eng., 2019, vol. 15, no 1–2, pp.1–12. https://doi.org/10.1515/ijfe-2018-0239
Wua Y., Hana Y. , Taoa Y., Fana S., Chub D.-T., Yec X., Yec M., Xie G. Ultrasound assisted adsorption and desorption of blueberry anthocyanins using macroporous resins. Ultrason. Sonochem., 2018, vol. 48, pp. 311–320. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2018.06.016
Chang X.-L., Wang D., Chen B.-Y., Feng Y.-M., Wen S.-H., Zhan P.-Y. Adsorption and desorption properties of macroporous resins for anthocyanins from the calyx extract of Roselle (Hibiscus sabdariffa L.). J. Agric. Food Chem., 2012, vol. 60, pp. 2368−2376. https://doi.org/10.1021/jf205311v
Nikkhah, E., Khayamy, M., Heidari, R., Jamee, R. Effect of sugar treatment on stability of anthocyanin pigments in berries. J. Biol. Sci., 2007, vol. 7, no 8, pp. 1412−1417. https://doi.org/10.3923/jbs.2007.1412.1417
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Правовласниками опублікованого матеріалу являються авторський колектив та засновник журналу на умовах, що визначаються видавничою угодою, що укладається між редакційною колегією та авторами публікацій. Ніяка частина опублікованого матеріалу не може бути відтворена без попереднього повідомлення та дозволу автора.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.