АДСОРБЦІЙНЕ ВИЛУЧЕННЯ АНТОЦІАНІВ ЧЕРВОНОЇ ТРОЯНДИ НА ВОЛОКНИСТОМУ КАТІОНІТІ ФІБАН К-1

Автор(и)

  • Л. М. Солдаткіна Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, факультет хімії та фармації, кафедра фізичної та колоїдної хімії, Україна https://orcid.org/0000-0003-0382-6740
  • В. Е. Літвінова Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, факультет хімії та фармації, кафедра фізичної та колоїдної хімії, Україна https://orcid.org/0009-0003-7390-182X

DOI:

https://doi.org/10.18524/2304-0947.2024.2(88).322131

Ключові слова:

пелюстки червоної троянди, антоціани, ФІБАН К-1, адсорбція, кінетика адсорбції

Анотація

Досліджено вплив рН, маси волокнистого катіоніту ФІБАН К-1, початкової концентрації антоціанів на ступінь адсорбційного вилучення антоціанів з пелюсток червоної троянди. Отримано експериментальні кінетичні криві адсорбції антоціанів червоної троянди при різних температурах (293, 313, 333 К) і проаналізовано їх за допомогою чотирьох кінетичних моделей (псевдопершого, псевдодругого порядку, зовнішньої та внутрішньої дифузії). Показано, що кінетична модель псевдодругого порядку краще описує експериментальні кінетичні криві адсорбції антоціанів червоної троянди. Встановлено, що адсорбент ФІБАН К-1 дозволяє очистити антоціани червоної троянди від цукру.

Посилання

Deng Y., Zhao Y., Padilla-Zakour O., Yang G. Polyphenols, antioxidant and antimicrobial activities of leaf and bark extracts of Solidago canadensis L. Ind Crops Prod., 2015, vol. 74, pp. 803–809. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.06.014

Wang Y., Zhao Y., Liu X., Li J., Zhang J., Liu D. Chemical constituents and pharmacological activities of medicinal plants from Rosa genus. Chin. Herbal Med., 2022, vol. 14, no 2, pp. 187–209. https://doi.org/10.1016/j.chmed.2022.01.005

Kwiatkowski M., Kravchuk O., Skouroumounis G. K., Taylor D. K. Response surface parallel optimization of extraction of total phenolics from separate white and red grape skin mixtures with microwave-assisted and conventional thermal methods J. Clean. Prod., 2019, vol. 251, article ID 119563. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.119563

Yang H., Shin Y. Antioxidant compounds and activities of edible roses (Rosa hybrida spp.) from different cultivars grown in Korea. Appl. Biol. Chem., 2017, vol. 60, pp. 129–136. https://doi.org/10.1007/s13765-017-0261-4

Lee J.H., Lee H-J., Choung M-G. Anthocyanin compositions and biological activities from the red petals. Food Chem., 2011, vol. 129, pp. 272–278. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.04.040

Mikanagi Y., Yokoi M., Ueda Y., Saito N. Flower flavonol and anthocyanin distribution in subgenus rosa. Biochem. Syst. Ecol., 1995, vol. 23, no 2, pp. 183–200. https://doi.org/10.1016/0305-1978(95)93849-X

Soldatkina L. M., Litvinova V. E. Temperature-dependent kinetics of anthocyanins extraction from red rose petals. Visn. Odes. nac. univ., Him., 2023, vol. 28, no 2, pp. 63–72. https://doi.org/10.18524/2304-0947.2023.2(85).286604 [in Ukrainian].

Castañeda-Ovando A., Pacheco-Hernández M. L., Páez-Hernández E., Rodríguez J. A., Galán-Vidal C. A. Chemical studies of anthocyanins: a review. Food Chem., 2009, vol. 113, pp. 859–871. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.09.001

Soldatkina L. M. Equilibrium and thermodynamic studies of anthocyanin adsorption on fibrous cation exchanger FIBAN K-1. Him. Fiz. Technol. Poverhni., 2023, vol. 14, no 1, pp. 67–75. https://doi.org/10.15407/hftp14.01.067 [in Ukrainian].

Lee J., Durst R. W., Wrolstad R. E. Determination of total monomeric anthocyanin pigment content of fruit juices, beverages, natural colorants, and wines by the pH differential method: Collaborative study. J. AOAC Int., 2005, vol. 88, no 5, pp. 1269–1278. https://doi.org/10.1093/jaoac/88.5.1269

Dubowski K. M. An o-toluidine method for body-fluid glucose determination get access arrow. Clin. Chem., 1962, vol. 8, no 3, pp. 215–235. https://doi.org/10.1093/clinchem/8.3.215

Celli G. B., Tan C., Selig M. J. Anthocyanidins and anthocyanins. Encyclopedia of food science. Elsevier, 2019. pp. 218–223. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.21780-0

He J., Giusti M. M. High-purity isolation of anthocyanins mixtures from fruits and vegetables – A novel solid-phase extraction method using mixed mode cation-exchange chromatography. J. Chromatogr. A., 2011, vol. 2018, no 44, pp.7914–7922. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2011.09.005

Silva S., Costa E. M., Calhau C., Moraisa R. M., Pintado M. E. Anthocyanin extraction from plant tissues: a review. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2017, vol. 57, no 14, pp. 3072–3083. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1087963

Soldatkina L. M., Tiutiunnyk T. V., Menchuk V. V., Polikarpov O. P., Novotna V. O. Kinetic regularities of adsorption of anthocyanins from extracts of chockeberry and elderberry on cationic exchanger FIBAN K-1. Visn. Odes. nac. univ., Him., 2019, vol. 24, no 1, pp. 38–52. https://doi.org/10.18524/2304-0947.2019.1(69).158418 [in Ukrainian].

Liu Y., Di D., Bai Q., Li J., Chen Z., Lou S., Ye H. Preparative separation and purification of Rebaudioside A from steviol glycosides using mixed-mode macroporous adsorption resins. J. Agric. Food Chem., 2011, vol. 59, no 17, pp. 9629–9636. https://doi.org/10.1021/jf2020232

Zhang P., Wang L., Fang S. Modeling of the adsorption/desorption characteristics and properties of anthocyanins from extruded red cabbage juice by macroporous adsorbent resin. Int. J. Food Eng., 2019, vol. 15, no 1–2, pp.1–12. https://doi.org/10.1515/ijfe-2018-0239

Wua Y., Hana Y. , Taoa Y., Fana S., Chub D.-T., Yec X., Yec M., Xie G. Ultrasound assisted adsorption and desorption of blueberry anthocyanins using macroporous resins. Ultrason. Sonochem., 2018, vol. 48, pp. 311–320. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2018.06.016

Chang X.-L., Wang D., Chen B.-Y., Feng Y.-M., Wen S.-H., Zhan P.-Y. Adsorption and desorption properties of macroporous resins for anthocyanins from the calyx extract of Roselle (Hibiscus sabdariffa L.). J. Agric. Food Chem., 2012, vol. 60, pp. 2368−2376. https://doi.org/10.1021/jf205311v

Nikkhah, E., Khayamy, M., Heidari, R., Jamee, R. Effect of sugar treatment on stability of anthocyanin pigments in berries. J. Biol. Sci., 2007, vol. 7, no 8, pp. 1412−1417. https://doi.org/10.3923/jbs.2007.1412.1417

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-25

Як цитувати

Солдаткіна, Л. М., & Літвінова, В. Е. (2024). АДСОРБЦІЙНЕ ВИЛУЧЕННЯ АНТОЦІАНІВ ЧЕРВОНОЇ ТРОЯНДИ НА ВОЛОКНИСТОМУ КАТІОНІТІ ФІБАН К-1. Вісник Одеського національного університету. Хімія, 29(2(88), 64–74. https://doi.org/10.18524/2304-0947.2024.2(88).322131

Номер

Розділ

Статті