ФУНКЦІЯ ПОКАЗНИКА ЖОВТИЗНИ ПРИ ДОСЛІДЖЕННІ КИСЛОТНО-ОСНОВНИХ РІВНОВАГ КСИЛЕНОЛОВОГО ОРАНЖЕВОГО У ВОДНИХ РОЗЧИНАХ

A. N. Chebotaryov, D. V. Snigur, K. V. Bevziuk, I. S. Efimova

Анотація


Вивчено можливість застосування функції показника жовтизни для дослідження кислотно-основних рівноваг і визначення констант іонізації ксіленолового оран-жевого у водних розчинах. Показано, що використання даної функції дозволяє спростити математичний апарат, алгоритмізацію та автоматизацію розрахунків, у порівнянні з існуючими підходами методу хімічної кольорометрії та класичними фізико-хімічними методами.

Ключові слова


показник жовтизни; кислотно-основні рівноваги; константи іонізації; координати кольору; ксиленоловий оранжевий

Повний текст:

PDF (English)

Пристатейна бібліографія ГОСТ


Ebead Y.H., Salman H.M.A., Abdellah M.A. Experimental and theoretical investigations of spectral, tautomerism and acidebase properties of Schiff bases derived from some amino acids. Bull. Korean Chem. Soc. 2010; 31: 850 – 858.

Ebead Y.H. The role of the medium on the acid dissociation constants of some azo dyes in view of experimental and theoretical data. J. Mol. Struct. 2010; 982: 100 – 106. http://dx.doi.org/10.1016/j.molstruc.2010.08.013 

Ivanov V.M., Kuznetsova O.V. Chemical chromaticity: potential of the method, application areas and future prospects. Russ. Chem. Rev.2001; 70: 357 – 373. http://dx.doi.org/10.1070/rc2001v070n05abeh000636 

Mateo R., Bosch-Reig F. Classication of Spanish unioral honeys by discriminant analysis of electrical conductivity, color, water content, sugars, and pH. J. Agric. Food Chem. 1998; 46: 393 – 400. http://dx.doi.org/10.1021/jf970574w 

Prasad K., Raheem S., Vijayaleksmi P., Sastri C. Basic aspects and applications of tristimulus colourimetry. Talanta. 1996; 43: 1187 – 1206. http://dx.doi.org/10.1016/0039-9140(96)01871-1 

Somkiat P., Saijai S., Supranee S., Thitikorn P., Somchart S., Adisak N. Kinetics of colour change during storage of dried garlic slices as affected by relative humidity and temperature. J. Food Eng. 2004; 62: 1 – 7. http://dx.doi.org/10.1016/s0260-8774(03)00163-8 

Jha S.N., Kingsly A.R.P., Chopra S. Non-destructive determination of firmness and yellowness of mango during growth and storage using visual spectroscopy. Biosys. Eng. 2006; 94: 397 – 402. http://dx.doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2006.03.009 

Corzo O., Bracho N., Marjal J. Color change kinetics of sardine sheets during vacuum pulse osmotic dehydration. J. Food Eng. 75 (2006) 21 – 26. http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2005.03.046 

Hulanicki A., Glab S., Ackerman G. Compleximetric indicators: characteristics and applications. Pure & Appl. Chem. 1983; 55: 1137 – 1230. http://dx.doi.org/10.1351/pac198355071137 

Ghjlivand M.B., Bamdad F., Chasemi J. A potentiometeric study of protonation and complex formation of xylenol orange with alkaline earth and aluminum ions. Talanta. 1998; 46: 875 – 894. http://dx.doi.org/10.1016/s0039-9140(97)00335-4 

Chebotaryov A.N., Efimova I.S., Borisyuk N.A., Snigur D.V. Chemical chromaticity method in the study of acid-base properties of phytogenous dyes. Methods and objects of chemical analysis. 2011; 6: 207 – 213 (in Ukrainian).





DOI: https://doi.org/10.18524/2304-0947.2013.2(46).31339

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.