НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНА АНАЛІТИЧНА МІЦЕЛЯРНА ЕКСТРАКЦІЯ. ПОВІДОМЛЕННЯ 2: КОНЦЕНТРУВАННЯ ТА СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ГЕРМАНІЮ(IV)
DOI:
https://doi.org/10.18524/2304-0947.2024.1(87).307864Ключові слова:
міцелярна екстракція, ініціатори, ароматичні карбонові кислоти, спектрофотометрія, Германій(IV)Анотація
У даній роботі вивчено та оптимізовано умови міцелярно- екстракційного концентрування Ge(IV) у вигляді комплексу з бромідом 6,7-дигідрокси-2-феніл-4-метилбензопірилію у міцелярну фазу неіоногенного ПАР тритону Х-100. Показано, що введення в систему бензоату амонію при рН 1.0 та концентрації тритону Х-100 0.5 об.% призводить до ініціювання утворення міцелярної фази за кімнатної температури. Розроблено методику спектрофотометричного визначення Ge(IV) після його міцелярно- екстракційного концентрування. Градуювальний графік лінійний в інтервалі концентрацій 4,36–472 мкг/л, а межі виявлення та визначення відповідно дорівнюють 1,31 та 4,36 мкг/л. Запропонована методика апробована при аналізі модельних розчинів та біологічно-активної добавки, а відносне стандартне відхилення не перевищує 5,1%.
Посилання
Samaddar P., Sen K. Cloud point extraction: a sustainable method of elemental preconcentration and speciation. J. Ind. Eng. Chem., 2014, vol. 20, pp. 1209–1219. https://doi.org/10.1016/j.jiec.2013.10.033
de Almeida B., Arruda M., Ferreira S. Cloud point extraction as a procedure of separation and pre-concentration for metal determination using spectroanalytical techniques: a review. Appl. Spectrosc. Rev., 2005, vol. 40, pp. 269–299. https://doi.org/10.1080/05704920500230880
Mortada W. I. Recent developments and applications of cloud point extraction: A critical review. Microchem. J., 2020, vol. 157, art. no. 105055. https://doi.org/10.1016/j.microc.2020.105055
Snigur D., Azooz E., Zhukovetska O., Guzenko O., Mortada W. Recent innovations in cloud point extraction towards a more efficient and environmentally friendly procedure. Trends Anal. Chem., 2023, vol. 164, art. no. 117113. https://doi.org/10.1016/j.trac.2023.117113
Altunay N., Gürkan R., Orhan U. A new ultrasonic-assisted cloud-point-extraction procedure for preconcentration and determination of ultra- trace levels of copper in selected beverages and foods by flame atomic absorption spectrometry. Food Addit. Contam. Part A, 2015, vol. 32, pp. 1475–1487. https://doi.org/10.1080/19440049.2015.1067725
Simitchiev K., Stefanova V., Kmetov V., Andreev G., Kovachev N., Canals A. Microwave assisted cloud point extraction of Rh, Pd and Pt with 2-mercaptobenzothiazole as preconcentration procedure prior to ICP-MS analysis of pharmaceutical products. J. Anal. Atom. Spectrom., 2008, vol. 23, pp. 717–726. https://doi.org/10.1039/B715133K
Zhukovetska O.M., Guzenko O. M., Snigur D. V. Nyz’kotemperaturna analitychna miceljarna ekstrakcija. Povidomlennja 1: Protolitychni vlastyvosti kyslotnyh iniciatoriv u organizovanyh seredovyshhah. Visn. Odes. nac. univ. Him., 2023, vol. 28, no 3, pp. 60–69. https://doi.org/10.18524/2304-0947.2023.3(86).297826 (in Ukrainian).
Snigur D., Chebotarev A., Dubovyiy V., Barbalat D., Bevziuk K. Salicylic acid assisted cloud point extraction at room temperature: Application for preconcentration and spectrophotometric determination of molybdenum(VI). Microchem. J., 2018, vol. 142, pp. 273–278. https://doi.org/10.1016/j.microc.2018.07.010
Snigur D., Barbalat D., Chebotarev A., Synievyd A., Bevziuk K. A rapid cloud point extraction of Molybdenum(VI) with 6,7-dihydroxy-2,4-diphenylbenzopyrylium perchlorate prior to its spectrophotometric determination. Chem. Papers, 2021, vol. 75, pp. 1823–1830. https://doi.org/10.1007/s11696-020-01436-3
Snigur D., Barbalat D., Fizer M., Chebotarev A., Shishkina S. Synthesis and properties of 6,7-dihydroxybenzopyrylium perchlorate halogen derivatives: X-ray, spectroscopic and theoretical studies. Tetrahedron, 2020, vol. 76, no 42, p. 131514. https://doi.org/10.1016/j.tet.2020.131514
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Правовласниками опублікованого матеріалу являються авторський колектив та засновник журналу на умовах, що визначаються видавничою угодою, що укладається між редакційною колегією та авторами публікацій. Ніяка частина опублікованого матеріалу не може бути відтворена без попереднього повідомлення та дозволу автора.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.