ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ АНАЛІЗУ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ЗАБРУДНЕНЬ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЇ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2304-0947.2024.1(87).307858Ключові слова:
лікарська рослинна сировина, хроматографічні методи, ідентифікація, контроль якостіАнотація
У статті проаналізовано доцільність використання методів аналізу для контролю якості лікарської рослинної сировини. Визначено перспективність застосування портативного обладнання для визначення чистоти сировини та домішок важких металів. ДФУ рекомендує використовувати хроматографічні методи аналізу для ідентифікації та попередження фальсифікації лікарської рослинної сировини. У статті запропоновано розглянути перспективи використання методів високоефективної рідинної хроматографії, газової хроматографії, високоефективної тонкошарової хроматографії.
Посилання
Wei X. C., Cao B., Luo C. H. Recent advances of novel technologies for quality consistency assessment of natural herbal medicines and preparations. Chinese Medicine, 2020, no 1, pp. 15–56. https://doi.org/10.1186/s13020-020-00335-9
Liu C., Zuo Z., Xu F., Wang Y. Authentication of Herbal Medicines Based on Modern Analytical Technology Combined with Chemometrics Approach: A Review. Crit. Rev. Anal. Chem. 2022, no 53, pp. 1393–1418. https://doi.org/10.1080/10408347.2021.2023460
Balekundri A., Mannur V. Quality control of the traditional herbs and herbal products: a review. Future J. Pharm. Sci. 2020, no 6, pp. 67–70. https://doi.org/10.1186/s43094-020-00091-5
Rutkowska E., Lozowicka B., Kaczynski P. Modification of multiresidue QuEChERS protocol to minimize matrix effect and improve recoveries for determination of pesticide residues in dried herbs followed by GC–MS/MS. Food Anal. Methods, 2018, no 11, pp. 709–724.
Marchetti L., Pellati F., Graziosi R., Brighenti V., Pinetti D., Bertelli D. Identification and determination of bioactive phenylpropanoid glycosides of Aloysia polystachya (Griseb. et Moldenke) by HPLC–MS. J. Pharm. Biomed. Anal., 2019, no 166, pp. 364–370.
Govindarajan R., Tejas V., Pushpangadan P. High-performance liquid chromatography (HPLC) as a tool for standardization of complex herbal drugs. The J. AOAC Int., 2019, no 102, pp. 986–992.
Pei W., Huang Y., Qu Y., Cui X., Zhou L. A strategy for quality evaluation of complex herbal preparations based on multi-color scale and efficacy- oriented high-performance thin-layer chromatography characteristic fingerprint combined with chemometric method: Sanwujiao Pills as an example. Heliyon, 2023, no 8, art. no. e22098. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e22098
Muyumba N. W., Mutombo S. C., Sheridan H., Nachtergael A., Duez P. Quality control of herbal drugs and preparations: The methods of analysis, their relevance and applications. Talanta Open, 2021, no 4, art. no. 100070. https://doi.org/10.1016/j.talo.2021.100070
Umamaheshwari D., Muthuraja R., Kumar M., Venkateswarlu B. S. Standardization of Herbal Drugs – An Overview. Int. J. Pharm. Sci. Rev. Res., 2021, vol. 68, no 1, pp. 213–219. https://doi.org/10.47583/ijpsrr.2021.v68i01.033
Sumbul S., Ahmad M., Asif M., Akhtar M., Saud I. Physicochemical and phytochemical standardization of berries of Myrtus communis Linn. J. Pharm. Bioallied Sci., 2012, vol. 4, no 4, pp. 322–326. https://doi.org/10.4103/0975-7406.103266
Derzhavna farmakopeia Ukrainy 2.0. v 3 t. Kharkiv: DP «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv», 2015, vol. 3, 336 p. (in Ukrainian)
Byers H. L., McHenry L. J., Grundl T. J. XRF techniques to quantify heavy metals in vegetables at low detection limits. Food Chem., 2018, no 1, art. no. 100001. https://doi.org/10.1016/j.fochx.2018.100001
Joubert E., Manley M., Botha M. Use of NIRS for quantification of mangiferin and hesperidin contents of dried green honeybush (Cyclopia genistoides) plant material. J. Agric. Food Chem., 2006, no 54, pp. 5279–5283.
Salma I., Aslam M. Trace elemental fingerprinting of selected herbs used in Ayurveda using XRF and ICPMS. J. Pharm. Phytochem., 2019, no 8, pp. 3429–3433.
Wongsa P., Phatikulrungsun P., Prathumthong S. FT-IR characteristics, phenolic profiles and inhibitory potential against digestive enzymes of 25 herbal infusions. Scientific Reports, 2022, no 12, art. no. 6631. https://doi.org/10.1038/s41598-022-10669-z
Prokopenko Yu. S. Eksperimentalno-teoretychne obgruntuvannia optymizatsii poshuku roslynnykh protysudomnykh zasobiv [Experimental and theoretical substantiation of optimization of the search for herbal anticonvulsants]. Summary. Thesis …Doct. of pharm. sci., Kharkiv, 2019, 40 p. (in Ukrainian)
Jing Z., Shuai C., Guoxiang S. Spectral and chromatographic overall analysis: An insight into chemical equivalence assessment of traditional Chinese medicine. J. Chromatogr. A, 2022, no 1610, pp. 460–556. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2019.460556
Bijauliya R. K., Alok S., Chanchal D. K., Kumar M. A comprehensive review on standardization of herbal drugs. Int. J. Pharm. Sci. Res., 2017, no 6, pp. 3663–3677. https://doi.org/10.13040/IJPSR.0975-8232.8(9).3663-77
Bharti S., Dinesh K. Chromatography and hyphenated techniques in quality- based standardization of medicinal plants: Current scenario and future perspectives. South Afr. J. Bot., 2023, no 157, pp. 467–483. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2023.04.005
Kang S., Won J., Han J., Kim J., Kim K., Jeong H., Sung S. Chromatographic Method for Monitoring of Pesticide Residues and Risk Assessment for Herbal Decoctions Used in Traditional Korean Medicine Clinics. Mol, 2023, vol. 28, no 8, art. no. 3343. https://doi.org/10.3390/molecules28083343
Steinhoff B. Quality of herbal medicinal products: State of the art of purity assessment. Phytomed., 2019, vol. 60, art. no. 153003. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2019.153003
Nazim M. D., Aslam M., Khatoon R., Asif M., Chaudhary S. S. Physico- chemical standardization of Hansraj (Adiantum capillus- Veneris). J. Drug Delivery Ther., 2018, no 8, pp. 195–203. https://doi.org/10.22270/jddt.v8i6-s.2229
Milind G., Mohit H. A Review on Chromatographic Techniques in Standardization of Herbal Products. Int. J. Res. Pub. Rev., 2023, vol. 4, no 6, pp. 2430–2444.
Erkmen C., Gebrehiwot W., Uslu B. Hydrophilic Interaction Liquid Chromatography (HILIC): Latest Applications in the Pharmaceutical Researches. Curr. Pharm. Anal., 2020, no 16, pp. 316–345. https://doi.org/10.2174/1573412916666200402101501
Crha T., Odedina G. F., Pazourek J. HILIC Separation Methods on Poly- Hydroxyl Stationary Phases for Determination of Common Saccharides with Evaporative Light- Scattering Detector and Rapid Determination of Isomaltulose in Protein- Rich Food Supplements. Sep., 2024, vol. 11, no 2, art. no. 45. https://doi.org/10.3390/separations11020045
Pazourek J. Monitoring of mutarotation of monosaccharides by hydrophilic interaction chromatography. J. Sep. Sci., 2010, vol. 33, no 6–7, pp. 974–981. https://doi.org/10.1002/jssc.200900880
Zhao H.Q., Wang L., Yu Y. Comparison of Lycium barbarum fruits polysaccharide from different regions of China by acidic hydrolysate fingerprinting-based HILIC-ELSD-ESI-TOF-MS combined with chemometrics analysis. Phytochem. Anal., 2023, vol. 34, no 2, pp. 186–197. https://doi.org/10.1002/pca.3192
Chen Y., Montero L., Luo J. Application of the new at-column dilution (ACD) modulator for the two-dimensional RP×HILIC analysis of Buddleja davidii. Anal. Bioanal. Chem., 2020, vol. 412, pp. 1483–1495. https://doi.org/10.1007/s00216-020-02392-3
Bashaer A., Ameen W., Raad R. Knowledge of The HILIC Retention Behaviors of Two Quinolone Antibiotics on Sulfobetaine-Type Zwitterionic Stationary Phases. Int. J. Drug Delivery Technol., 2022, vol. 13, no 1, pp. 371–375. https://doi.org/10.25258/ijddt.13.1.60
Abbas M. A., Rasheed A. S. Retention characteristic of ranitidine hydrochloride on new polymer-based in zwitterion chromatography- hydrophilic interaction chromatography stationary phases. J. Chem. Soc. Pakistan., 2018, vol. 40, no 1, pp. 89–94.
Sun W. Y., Lu Q. W., Gao H., Tong L., Li D. X., Zhou Z. Q., Jiang Z. J., Sun H., Bi S. Simultaneous determination of hydrophilic and lipophilic constituents in herbal medicines using directly-coupled reversed-phase and hydrophilic interaction liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Sci. Rep., 2017, no 7, pp. 7061–7064. https://doi.org/10.1038/s41598-017-07087-x
Jingxiang P. Spectral Analysis of Chinese Medicinal Herbs Based on Delayed Luminescence. Evidence-Based Complementary Alternative Med., 2016, no 2, pp. 1–8. https://doi.org/10.1155/2016/8469024
Prokopenko Y., Jakštas V., Žvikas V., Georgiyants V., Ivanauskas L. Hilic MS/MS determination of amino acids in herbs of Fumaria schleicheri L., Ocimum basilicum L., and leaves of Corylus avellana L. Natural Prod. Res.,
, vol. 33, no 13, pp. 1961–1963. https://doi.org/10.1080/14786419.2018.1477145
Pitigoi D. An Overview of High-Performance Liquid Chromatography (HPLC). J. Formulation Sci. Bioavailability, 2022, no 6, pp. 117–119.
Sima I. A., Andrasi M., Sarbu C. Chemometric assessment of chromatographic methods for herbal medicines authentication and fingerprinting. Journal of Chromatography Science, 2018, no 56, pp. 49–55. https://doi.org/10.1093/chromsci/bmx080
Frommenwiler D. A., Booker A., Vila R. Comprehensive HPTLC fingerprinting as a tool for a simplified analysis of purity of ginkgo products. J. Ethnopharmacol, 2019, vol. 243, no 25, art. no. 112084. https://doi.org/10.1016/j.jep.2019.112084
Frommenwiler D. A., Trefzer D., Schmid M. Comprehensive HPTLC fingerprinting: A novel economic approach to evaluating the quality of Ganoderma lucidum fruiting body. J. Liquid Chromatogr. Related Technol., 2020, no 43, pp. 414–423. https://doi.org/10.1080/10826076.2020.1725560
USP Dietary Supplements Compendium, 2019. https://www.usp.org/products/dietarysupplements-compendium
Leong F., Hua X., Wang M. Quality standard of traditional Chinese medicines: comparison between European Pharmacopoeia and Chinese Pharmacopoeia and recent advances. Chin. Med, 2020, no 15, p. 76. https://doi.org/10.1186/s13020-020-00357-3
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Правовласниками опублікованого матеріалу являються авторський колектив та засновник журналу на умовах, що визначаються видавничою угодою, що укладається між редакційною колегією та авторами публікацій. Ніяка частина опублікованого матеріалу не може бути відтворена без попереднього повідомлення та дозволу автора.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.