ПОЛІФЕНОЛЬНИЙ СТАТУС ТА АНТИОКСИДАНТНА АКТИВНІСТЬ ТРАВИ THYMUS SERPYLLUM L.

Автор(и)

  • В. Б. Ларіонов Фізико-хімічний інститут імені О. В. Богатського НАН України, Ukraine
  • А. О. Цісак Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine
  • С. С. Бєнєт Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2304-0947.2023.1(84).277069

Ключові слова:

фітохімічний аналіз, біологічно активні речовини, поліфенольні сполуки, антиоксидантна активність

Анотація

Фенольні сполуки – найчисельніша і найбільш вивчена група рослинних біологічно активних речовин. Вони беруть участь у різноманітних метаболічних процесах, що зумовлює їхню біологічну активність. Природні поліфенольні сполуки малотоксичні, вони виявляють широкий спектр дії на організм людини. Сьогодні найперспективнішим напрямом прикладних досліджень є вивчення антиоксидантних, антибактеріальних, цитотоксичних властивостей поліфенольних сполук з метою отримання безпечних препаратів природного походження для фармацевтичної промисловості. Пошук нових джерел поліфенольних сполук рослинного походження може бути ефективною, екологічно та економічно вигідною альтернативою їхнім синтетичним аналогам.

В результаті проведених досліджень визначено кількісний вміст ряду біологічно активних речовин (суму поліфенольних сполук, флавоноїдів, гідроксикоричних кислот) в екстрактах Thymus serpyllum L.

При дослідженні антиоксидантної активності було виявлено достатньо високий її рівень в екстракті трави чебрецю, показники склали 50% на початку експозиції, зросли до 57,45% через 15 с. Було розраховано, що швидкість реакції автоокиснення адреналіну в дослідній пробі з додаванням екстракту чебрецю повзучого склала 0,0310 опт. од./хв, проти контрольної проби – 0,0446 опт. од./хв, де було використано чистий адреналін, при цьому показник відсотку інгібування реакції при використанні досліджуваного екстракту склав 30,33%.

Посилання

Reznikov O. H., Polumbryk O. M., Balon Ya.H., Polumbryk M. O. Pro- ta antyoksydantna systemy i patolohichniprotsesy v orhanizmi liudyny // Visn. NAN Ukrainy. – 2014. – No. 10. – P. 17-29. – https://doi.org/10.15407/visn2014.10.017 (in Ukrainian)

Polumbryk M. O., Polumbryk O. M., Balon Ya.H., Reznikov O. H. Proantyoksydantna systema orhanizmu liudyny, oksydatyvnyi stres, yoho naslidky i shliakhy podolannia. I. Oksydatyvnyi stress // Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii. – 2014. – Vol. 20, No. 4. – P. 19-29. (in Ukrainian)

Kasote D. M., Katyare S. S., Hegde M. V., Bae Н. Significance of antioxidant potential of plants and its relevance to therapeutic applications // Int. J. Biol. Sci. – 2015. – Vol. 11, No. 8. – P. 982-991. – https://doi.org/10.7150/ijbs.12096

Pizzino G., Irrera N., Cucinotta M., Pallio G., Mannino F., Arcoraci V., Squadrito F., Altavilla D., Bitto Oxidative stress: harms and benefits for human health. – Oxid. Med. Cell Longev, 2017. – https://doi.org/10.1155/2017/8416763

Igwenyi I. O. Phytochemical Analysis and Vitamin Composition of Irvigna Gabonesis and Citrullus Colocynthis // IOSR-JPBS. – 2014. – Vol. 9, No. 3. – P. 37-40. https://doi.org/10.9790/3008-09353740

Kravchenko I. A., Kobernik A. A., Еberle L. V., Aleksandrova A. I. Optimization of extraction methods for total polyphenolic compounds obtained from rhizomes of Zingiber officinale // Trends Phytochem. Res. – 2018. – No. 2(1). – P. 37-42.

Assayed M. E. Radioprotective effects of black seed (Nigella sativa) oil against hemopoietic damage and immunosuppression in gamma-irradiated rats // Immunopharmacol Immunotoxicol. – 2010. – Vol. 32, No. 2. – P. 284-296. – https://doi.org/10.3109/08923970903307552

Ya-nan Mo, Feng Cheng, Zhen Yang, Xiao-fei Shang, Jian-ping Liang, Ruo-feng Shang, Bao-cheng Hao, Xue-hong Wang, Hong-juan Zhang, Ahmidin Wali, Chun-fang Lu, Yu Liu Antioxidant activity and the potential mechanism of the fruit from Ailanthus altissima swingle // Frontiers Veterinary Sci. – 2021. – Vol. 8. – P. 1-14. – https://doi.org/10.3389/fvets.2021.784898

Yashin A., Yashin Y., Nemzer B. Antioxidant Activity of Spices and Their Impact on Human Health: A Review // Antioxidants. – 2017. – Vol. 6. – P. 70. – https://doi.org/10.3390/antiox6030070

Charles D. J. Antioxidant Properties of Spices. Herbs and Other Sources. – Springer, USA, 2012. – 612 p. – https://doi.org/10.1007/978-1-4614-4310-0

Komaki A., Hoseini F., Shahidi S., Baharlouei N. Study of the effect of extract of Thymus vulgaris on anxiety in male rats // J. Traditional Complementary Med. – 2016. – Vol. 6, No. 3. – P. 257-261. – https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2015.01.001

Hossain M. A., AL-Raqmi K. A., AL-Mijizy Z. H., Weli A. M.., Al-Riyami Q. Study of total phenol, flavonoids contents and phytochemical screening of various leaves crude extracts of locally grown Thymus vulgaris // Asian Pac. J. Trop. Biomed. – 2013. – Vol. 9. – P. 705-710. – https://doi.org/10.1016/S2221-1691(13)60142-2

Dae-Ok Kim, Seung Weon Jeong, Chang Y. Lee. Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums // Food Chem. – 2003. – Vol. 81, No. 3. – P. 321-326. – https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02)00423-5

Lenchyk L. V. Determination of Content of Flavonoids, Hydroxycinnamic acids and Volatile compounds in Plum leaves // IJAPBC. – 2016. – Vol. 5, No. 2. – P. 131-136.

Luís M. Magalhães, Fernando Santos, Marcela A. Segundo, Salette Reis, José L. F.C. Lima Rapid microplate high-throughput methodology for assessment of Folin- Ciocalteu reducing capacity // Talanta. – 2010. – Vol. 83, No. 2. – P. 441-447. – https://doi.org/10.1016/j.talanta.2010.09.042

Gritsuk A. I., Sirota T. V., Dravitsa L. V., Kreddok E. A. Otsenka sostoyaniya antioksidantnoy aktivnosti sleznoy zhidkosti // Biomeditsinskaya khimiya. – 2006. – Vol. 52, No. 6. – P. 601-607. (in Russian)

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-10

Як цитувати

Ларіонов, В. Б., Цісак, А. О., & Бєнєт, С. С. (2023). ПОЛІФЕНОЛЬНИЙ СТАТУС ТА АНТИОКСИДАНТНА АКТИВНІСТЬ ТРАВИ THYMUS SERPYLLUM L. Вісник Одеського національного університету. Хімія, 28(1(84), 75–84. https://doi.org/10.18524/2304-0947.2023.1(84).277069

Номер

Розділ

Статті