ПОЛІФЕНОЛЬНИЙ СТАТУС ТА АНТИОКСИДАНТНА АКТИВНІСТЬ ТРАВИ THYMUS SERPYLLUM L.
DOI:
https://doi.org/10.18524/2304-0947.2023.1(84).277069Ключові слова:
фітохімічний аналіз, біологічно активні речовини, поліфенольні сполуки, антиоксидантна активністьАнотація
Фенольні сполуки – найчисельніша і найбільш вивчена група рослинних біологічно активних речовин. Вони беруть участь у різноманітних метаболічних процесах, що зумовлює їхню біологічну активність. Природні поліфенольні сполуки малотоксичні, вони виявляють широкий спектр дії на організм людини. Сьогодні найперспективнішим напрямом прикладних досліджень є вивчення антиоксидантних, антибактеріальних, цитотоксичних властивостей поліфенольних сполук з метою отримання безпечних препаратів природного походження для фармацевтичної промисловості. Пошук нових джерел поліфенольних сполук рослинного походження може бути ефективною, екологічно та економічно вигідною альтернативою їхнім синтетичним аналогам.
В результаті проведених досліджень визначено кількісний вміст ряду біологічно активних речовин (суму поліфенольних сполук, флавоноїдів, гідроксикоричних кислот) в екстрактах Thymus serpyllum L.
При дослідженні антиоксидантної активності було виявлено достатньо високий її рівень в екстракті трави чебрецю, показники склали 50% на початку експозиції, зросли до 57,45% через 15 с. Було розраховано, що швидкість реакції автоокиснення адреналіну в дослідній пробі з додаванням екстракту чебрецю повзучого склала 0,0310 опт. од./хв, проти контрольної проби – 0,0446 опт. од./хв, де було використано чистий адреналін, при цьому показник відсотку інгібування реакції при використанні досліджуваного екстракту склав 30,33%.
Посилання
Reznikov O. H., Polumbryk O. M., Balon Ya.H., Polumbryk M. O. Pro- ta antyoksydantna systemy i patolohichniprotsesy v orhanizmi liudyny // Visn. NAN Ukrainy. – 2014. – No. 10. – P. 17-29. – https://doi.org/10.15407/visn2014.10.017 (in Ukrainian)
Polumbryk M. O., Polumbryk O. M., Balon Ya.H., Reznikov O. H. Proantyoksydantna systema orhanizmu liudyny, oksydatyvnyi stres, yoho naslidky i shliakhy podolannia. I. Oksydatyvnyi stress // Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii. – 2014. – Vol. 20, No. 4. – P. 19-29. (in Ukrainian)
Kasote D. M., Katyare S. S., Hegde M. V., Bae Н. Significance of antioxidant potential of plants and its relevance to therapeutic applications // Int. J. Biol. Sci. – 2015. – Vol. 11, No. 8. – P. 982-991. – https://doi.org/10.7150/ijbs.12096
Pizzino G., Irrera N., Cucinotta M., Pallio G., Mannino F., Arcoraci V., Squadrito F., Altavilla D., Bitto Oxidative stress: harms and benefits for human health. – Oxid. Med. Cell Longev, 2017. – https://doi.org/10.1155/2017/8416763
Igwenyi I. O. Phytochemical Analysis and Vitamin Composition of Irvigna Gabonesis and Citrullus Colocynthis // IOSR-JPBS. – 2014. – Vol. 9, No. 3. – P. 37-40. https://doi.org/10.9790/3008-09353740
Kravchenko I. A., Kobernik A. A., Еberle L. V., Aleksandrova A. I. Optimization of extraction methods for total polyphenolic compounds obtained from rhizomes of Zingiber officinale // Trends Phytochem. Res. – 2018. – No. 2(1). – P. 37-42.
Assayed M. E. Radioprotective effects of black seed (Nigella sativa) oil against hemopoietic damage and immunosuppression in gamma-irradiated rats // Immunopharmacol Immunotoxicol. – 2010. – Vol. 32, No. 2. – P. 284-296. – https://doi.org/10.3109/08923970903307552
Ya-nan Mo, Feng Cheng, Zhen Yang, Xiao-fei Shang, Jian-ping Liang, Ruo-feng Shang, Bao-cheng Hao, Xue-hong Wang, Hong-juan Zhang, Ahmidin Wali, Chun-fang Lu, Yu Liu Antioxidant activity and the potential mechanism of the fruit from Ailanthus altissima swingle // Frontiers Veterinary Sci. – 2021. – Vol. 8. – P. 1-14. – https://doi.org/10.3389/fvets.2021.784898
Yashin A., Yashin Y., Nemzer B. Antioxidant Activity of Spices and Their Impact on Human Health: A Review // Antioxidants. – 2017. – Vol. 6. – P. 70. – https://doi.org/10.3390/antiox6030070
Charles D. J. Antioxidant Properties of Spices. Herbs and Other Sources. – Springer, USA, 2012. – 612 p. – https://doi.org/10.1007/978-1-4614-4310-0
Komaki A., Hoseini F., Shahidi S., Baharlouei N. Study of the effect of extract of Thymus vulgaris on anxiety in male rats // J. Traditional Complementary Med. – 2016. – Vol. 6, No. 3. – P. 257-261. – https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2015.01.001
Hossain M. A., AL-Raqmi K. A., AL-Mijizy Z. H., Weli A. M.., Al-Riyami Q. Study of total phenol, flavonoids contents and phytochemical screening of various leaves crude extracts of locally grown Thymus vulgaris // Asian Pac. J. Trop. Biomed. – 2013. – Vol. 9. – P. 705-710. – https://doi.org/10.1016/S2221-1691(13)60142-2
Dae-Ok Kim, Seung Weon Jeong, Chang Y. Lee. Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums // Food Chem. – 2003. – Vol. 81, No. 3. – P. 321-326. – https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02)00423-5
Lenchyk L. V. Determination of Content of Flavonoids, Hydroxycinnamic acids and Volatile compounds in Plum leaves // IJAPBC. – 2016. – Vol. 5, No. 2. – P. 131-136.
Luís M. Magalhães, Fernando Santos, Marcela A. Segundo, Salette Reis, José L. F.C. Lima Rapid microplate high-throughput methodology for assessment of Folin- Ciocalteu reducing capacity // Talanta. – 2010. – Vol. 83, No. 2. – P. 441-447. – https://doi.org/10.1016/j.talanta.2010.09.042
Gritsuk A. I., Sirota T. V., Dravitsa L. V., Kreddok E. A. Otsenka sostoyaniya antioksidantnoy aktivnosti sleznoy zhidkosti // Biomeditsinskaya khimiya. – 2006. – Vol. 52, No. 6. – P. 601-607. (in Russian)
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Правовласниками опублікованого матеріалу являються авторський колектив та засновник журналу на умовах, що визначаються видавничою угодою, що укладається між редакційною колегією та авторами публікацій. Ніяка частина опублікованого матеріалу не може бути відтворена без попереднього повідомлення та дозволу автора.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.