СОРБЦІЯ ЕРИТРОЗИНУ СИЛІКАГЕЛЕМ, МОДИФІКОВАНИМ БРОМІДОМ ЦЕТИЛПІРИДИНІЮ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2304-0947.2021.3(79).240755Ключові слова:
модифіковані силікагелі, бромід цетилпіридинію, еритрозин, сорбціяАнотація
Отримано сорбенти на основі силікагелю L 40/100, модифікованого бромідом цетилпіридинію. Вивчено і оптимізовано умови сорбції еритрозину з розбавлених водних розчинів запропонованим сорбентом. Показано, що використання модифікованого силікагелю дозволяє ефективно (>95%) вилучати еритрозин з водних розчинів. В оптимальних умовах сорбції визначена сорбційна ємність модифікованих сорбентів за еритрозином. Досліджено десорбцію еритрозину з поверхні силікагелю, модифікованого бромідом цетилпіридиній. Показано, що при використанні розчинів сульфатної кислоти, натрій гідроксиду та дистильованої води, десорбція не відбувається.
Посилання
Elbann K., Sarhan O. M., Khider M., Elmogy M., Abulreesh H. H., Shaaban M. R. Microbiological, histological, and biochemical evidence for the adverse effects of food azo dyes on rats. J. Food Drug Anal., 2017, vol. 25, pp. 667‑680. https://doi.org/10.1016/j.jfda.2017.01.005
Yamjala K., Nainar M. S., Ramisetti N. R. Methods for the analysis of azo dyes employed in food industry – A review. Food Chem., 2016, vol. 192, pp. 813‑824. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.07.085
Coman V., Copaciu F. Analysis of Dyes and Inks. Instr. Thin-Layer Chromatogr., 2015, pp. 555‑588. https://doi.org/10.1016/B978‑0‑12‑417223‑4.00020‑0
Amin K.A., Abdel Hameid II H., Abd Elsttar A. H. Effect of food azo dyes tartrazine and carmoisine on biochemical parameters related to renal, hepatic function and oxidative stress biomarkers in young male rats. Food Chem. Toxicol., 2010, vol. 48, no 10, pp. 2994‑2999. https://doi.org/10.1016/j.fct.2010.07.039
Andrade F.I.d., Guedes M. I.F., Vieira G. P., Mendes F. N.P., Rodrigues P. A.S., Maia C. S.C., Ávila M. M.M., Ribeiro L.d.M. Determination of synthetic food dyes in commercial soft drinks by TLC and ion-pair HPLC. Food Chem., 2014, vol. 157, pp. 193‑198. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.01.100
Bento W., Lima B., Paim A. Simultaneous determination of synthetic colorants in yogurt by HPLC. Food Chem., 2015, vol. 183, pp. 154‑160. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.03.050
Ni Y., Wang Y., Kokot S. Simultaneous kinetic spectrophotometric analysis of five synthetic food colorants with the aid of chemometrics. Talanta., 2009, vol. 78, no 2, pp. 432‑441. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2008.11.035
Soylak M., Unsal Y. E., Tuzen M. Spectrophotometric determination of trace levels of allura red in water samples after separation and preconcentration. Food Chem. Toxicol., 2011, vol. 49, no 5, pp. 1183‑1187. https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.02.013
Giovine L.D, Bocca A. P. Determination of synthetic dyes in ice-cream by capillary electrophoresis. Food Control, 2003, vol. 14, no 3, pp. 131‑135. https://doi.org/10.1016/S0956‑7135(02)00055‑5
Kartsova L.A., Alekseeva A. V., Khmelnitskii I. K., Komissarchik S. M., Nyanikova G. G. and Berezkin V. G. Electromigration Methods in the Determination of Synthetic Food Dyes. J. Anal. Chem., 2009, vol. 64, no 12, pp. 1264‑1269. https://doi.org/10.1134/S1061934809120119
Razmara R.S., Daneshfar A., Sahrai R. Determination of methylene blue and sunset yellow in wastewater and food samples using salting-out assisted liquid–liquid extraction. J. Ind. Eng. Chem. Res., 2011, vol. 17, no 3, pp. 533‑536. https://doi.org/10.1016/j.jiec.2010.10.028
El-Shahawi M.S., Hamza A., Al-Sibaai A.A., Bashammakh A. S., Al-Saidi H.M. A new method for analysis of sunset yellow in food samples based on cloud point extraction prior to spectrophotometric determination. J. Ind. Eng. Chem. Res.,2013. vol. 19, no 2, pp. 529‑535. https://doi.org/10.1016/j.jiec.2012.09.008
Dotto G.L., Pinto L. A.A., Hachicha M. A., Knani S. New physicochemical interpretations for the adsorption of food dyes on chitosan films using statistical physics treatment. Food Chem., 2015, vol. 171, pp. 1‑7. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.098
Dotto G.L., Pinto L. A.A. Adsorption of food dyes onto chitosan: Optimization process and kinetic. Carbohydr. Polym, 2011, vol. 84, no 1, pp. 231‑238. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2010.11.028
Yagub M.T., Sen T. K., Afroze Sh., Ang H. M. Dye and its removal from aqueous solution by adsorption: A review. Adv. Colloid Interface Sci., 2014, vol. 209, pp. 172‑184. https://doi.org/10.1016/j.cis.2014.04.002
Ramazanova G.R., Tikhomirova T. I., Apyari V. V. Adsorption of Sunset Yellow FCF Food Dye from aqueous solutions and its determination by diffuse reflectance spectroscopy. J. Anal. Chem., 2015, vol. 70, no 6, pp. 685‑690. https://doi.org/10.1134/S1061934815060131
Bevziuk K., Chebotarev A., Koicheva A., Snigur D. Adsorption of anionic food azo dyes from aqueous solution by silica modified with cetylpyridinium chloride. Monatsh. Chem., 2018, vol. 149, no 12, pp. 2153‑2160. https://doi.org/10.1007/s00706‑018‑2301‑0
Chebotarev A.N., Bevzyuk E. V., Rahlickaya E. M., Snigur D. V. Osobennosti sorbcionnogo izvlecheniya nekotoryh pishchevyh krasitelej silikagelem modificirovannym hloridom cetilpiridiniya. Ukr. him. zhurn., 2018, vol. 84, no 7, pp. 60‑67. (in Russian)
Giles C.H., MаcEwan T.H., Nakhwa S. N., Smith D. A system of classification of solution adsorption isotherms, and its use in diagnosis of adsorption mechanisms and in measurement of specific surface areas of solids. J. Chem. Soc., 1960, N0, pp. 3973‑3993 p. https://doi.org/10.1039/JR9600003973
Giles C.H., Smith D., Huitson A. A General Treatment and Classification of the Solute Adsorption Isotherm. J. Colloid Interface Sci., 1974, vol. 47, no 3, pp. 755‑765. https://doi.org/10.1016/0021‑9797(74)90252‑5
Yagodovskij V. D. Adsorbciya. Moscow, Binom, Laboratoriya znanij, 2015, 216 p. (in Russian)
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Правовласниками опублікованого матеріалу являються авторський колектив та засновник журналу на умовах, що визначаються видавничою угодою, що укладається між редакційною колегією та авторами публікацій. Ніяка частина опублікованого матеріалу не може бути відтворена без попереднього повідомлення та дозволу автора.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.