ЛЮМІНЕСЦЕНТНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ФЕРУЛОВОЇ КИСЛОТИ У ВИНОГРАДНИХ ВИНАХ

Автор(и)

  • S. V. Beltyukova Одеська національна академія харчових технологій, кафедра харчової хімії та експертизи, Україна
  • O. I. Teslyuk Фізіко-хімічний інститут ім. А.В. Богатського НАН України, відділ аналітичної хімії та фізико-хімії координаційних сполук, Україна
  • E. O. Liventsova Одеська національна академія харчових технологій, кафедра харчової хімії та експертизи, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2304-0947.2019.3(71).177741

Ключові слова:

твердофазна люмінесценція, ітрій, ферулова кислота

Анотація

Вивчено люмінесцентні властивості представника групи оксікорічних кислот – ферулової кислоти (ФК), яка є маркером якості виноградних вин. Встановлено, що в тонкому шарі сорбенту ФК має інтенсивну власну люмінесценцію, посилену в присутності іонів ітрію (III) і неіонної поверхнево-активної речовини (ПАР) Неонол 9-12. Знайдено оптимальні умови комплексоутворення сорбату. Досліджено вплив концентрації іонів ітрію (III), кислотності середовища, поверхнево-активних і донорно-активних речовин на люмінесцентні властивості сорбату комплексу. Встановлено, що максимальне збільшення інтенсивності люмінесценції комплексу (в 2,5 рази) у фазі сорбенту досягається в міцелярному середовищі Neonol 9-12. З метою вибору оптимальних умов і режимів хроматографування досліджений ряд нерухомих фаз, які розрізняються за своїми властивостями (Silufol – UV 254, Sorbfil – UV 254, Merck TLC Aluminium Plates, СТХ-1А). Найкращим виявилося застосування хроматографічних пластинок марки Merck TLC Aluminium Plates, на яких зображення плям ФК було більш чітким і придатним для кількісного аналізу. У якості рухомої фази була обрана система n-бутанол-оцтова кислота-вода (4:1:2). Як проявляючий запропоновано використовувати розчин хлориду ітрію (III) і ПАР Неонол 9-12. Для досягнення оптимального значення рН (6,5‑6,9) використовували 4% водний розчин уротропіну. Коефіцієнт відгуку ФК в цих умовах становить Rf =0,52. На підставі проведених досліджень розроблена методика твердофазного люмінесцентного визначення феруловой кислоти в винах різних виробників. Вміст ФК у винах визначали за градуїрувальним графіком, при цьому реєстрували Ilum сорбатів комплексів ітрію (III) хлориду з ФК при λ=485 нм (λзбуд = 365 нм). Правильність отриманих результатів перевіряли методом «введено-знайдено». Запропонована методика визначення ФК характеризується задовільними метрологічними характеристиками і простотою виконання. Відносне стандартнее відхилення становить (Sr) 4,5 – 7,8%. Межа виявлення ФК становить 0,03 мкг/мл.

Посилання

Polozhishnikova M.A., Pereligin O.N. Opredeleniye biologicheskoy tsennosti i identifikatsiya krasnykh vinogradnykh vin po soderzhaniyu flavonolov i fenolkarbonovykh kislot. Vinodeliye i vinogradarstvo, 2005, no 6, pp. 22-23. (in Russian)

Bezhuashvili M.G., Meskhi M.N., Bostoganashvili M.V., Malanmya M.A. Antioksidantnaya aktivnost’ vinomaterialov dlya vin kakhetinskogo tipa. Vinodeliye i vinogradarstvo, 2005, no 6, pp. 28-29. (in Russian)

Oganesyants L.A., Panasyuk A.L., Kuz’mina Ye.I., Peschanskaya V.A., Kharlamova L.N. Opredeleniye podlinnosti kon’yakov na osnove prirodnykh spirtov. Vinodeliye i vinogradarstvo, 2012, no 2, pp. 14-15. (in Russian)

Seliverstova I.V., Ivanov A.A., Severov V.V. Ionoeksklyuzionnoye opredeleniye oksikorichnykh i oksibenzoynykh kislot v vinogradnykh vinakh. Vestn. Mosk. Un-ta, 2004, vol. 45, no 1, pp. 47-50. (in Russian)

Saygi K. Determination of Some Phenolic Compounds from Commercial Wine Vinegar Samples in Turkey by High Performance Liquid Chromatography. J. New Res. Sci., 2017, vol. 6, no 2, pp. 41-46.

Ertan Anh R., Vural N., Kizilet E. An Alternative Method for the Determination of Some of the Antioxidant Phenolics in Varietal Turkish Red Wines. J. Inst. Brew, 2008, vol. 114, no 3, pp. 239-245. http://doi. org.10.1002/j.2050-0416.2008.tb00334.x

Wang J.P., Li N.B., Luo H.Q. Chemiluminescence determination of ferulic acid by flow-injection analysis using cerium(IV) sensitized by rhodamine 6G. Spectrochim. Acta Mol. Biomol. Spectrosc., 2008, vol. 71, no 1, pp. 204-208. http://doi.org.10.1016/j.saa.2007.12.005.

Li L.N., Li N.B., Luo H.Q. Permanganate-based chemiluminescence analysis of ferulic acid using flow injection. Anal Sci. 2005, vol.21, no 8, pp. 963-966.

Wang H.Y., Li Y.F., Huang C.Z. Detection of ferulic acid based on the plasmon resonance light scattering of silver nanoparticles. Talanta. 2007, vol 72, N 5, pp. 1698-1703. http://doi.org.10.1016/j.talanta.2007.02.028.

Stasevich O.V., Likhtarovich Ye.S., Shemet S.N. Pri analize ferulovoy kisloty v rasteniyakh byli polucheny fenilpropanoidy. Trudy BGTU. 2014, no 4, pp. 200-203. (in Russian)

Van S.G., Li Dzh., Fan YA-Dzh., Zhan S. Opredeleniye ferulovoy kisloty v zapatentovannom kitayskom lekarstvennom sredstve s ispol’zovaniyem plenochnogo sensora poliglutaminovoy kisloty. Elektrokhim., 2012, vol. 48, no 12, pp. 1272-1279. (in Russian)

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-09-09

Як цитувати

Beltyukova, S. V., Teslyuk, O. I., & Liventsova, E. O. (2019). ЛЮМІНЕСЦЕНТНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ФЕРУЛОВОЇ КИСЛОТИ У ВИНОГРАДНИХ ВИНАХ. Вісник Одеського національного університету. Хімія, 24(3(71). https://doi.org/10.18524/2304-0947.2019.3(71).177741

Номер

Розділ

Статті