ОЦІНКА ПОЛІФЕНОЛЬНОГО СКЛАДУ ТА ТОКСИКОЛОГІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЕКСТРАКТУ ARMORACIA RUSTICANA
DOI:
https://doi.org/10.18524/2304-0947.2025.1(89).335201Ключові слова:
поліфенольні сполуки, високоефективна рідинна хроматографія, екстракт Armoracia rusticana, гостра токсичністьАнотація
Дослідження методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) водно-етанольного екстракту з кореневища Armoracia rusticana показало присутність в сировині шести груп поліфенольних сполук, серед яких домінуюче місце займали катехіноподібні речовини та фенольні кислоти. В незначних кількостях були ідентифіковані групи флавонолів, флаванонів, катехінів та флавонів. За результатами дослідження встановлено, що загальний вміст поліфенолів в екстракті Armoracia rusticana становив 271,86 мкг/мл.
Токсикологічні дослідження, проведені методом in vivo показали, що екстракт відноситься до помірно токсичних сполук (ІІІ клас токсичності). Це свідчить про перспективи використання Armoracia rusticana як джерела біологічно активних речовин для подальших фармакологічних досліджень та впровадження в фітотерапії.
Посилання
Isolation and study of the molecular weight and composition of Armoracia rusticana lysozyme by enzyme-substrate chromatography / G. V. Krusir, K. O. Prysyazhnyuk, O. V. Sevastyanova, L. M. Pylypenko, O. O. Sagdeeva. J. Chem. Eng. Technol. 2022. Vol. 30, no. 1. P. 132–138. https://doi.org/10.15421/jchemtech.v30i1.255480 [in Ukrainian].
Kroener E. M., Buettner A. Sensory analytical comparison of the aroma of different horseradish varieties (Armoracia rusticana). Front. Chem. 2018. Vol. 30, no. 3. P. 149–157. http://doi.org/10.3389/fchem.2018.00149
Study of the chemical composition of the above-ground part of horseradish / L. Melnyk, E. Vashkeba, P. Likhatsky, L. Fira. Pharmac. J. 2009. No. 1. P. 10–12. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2009.1.2937 [in Ukrainian].
Phytochemical and biological investigation of Armoracia rusticana> / Y. Anam, F. Qayyum, A. Ahmad Mugha, O. Amjad. J. Pharm. Integr. Health Sci. 2020. Vol. 1, no. 1. P. 58–75. https://doi.org/10.56536/ijpihs.v1i1.9
Analysis of phenolic compounds in the extract of black walnut fruits (Juglans nigra L.) using high-performance liquid chromatography / L. V. Eberle, A. O. Tsisak, I. M. Radayeva, A. S. Kazantseva. Pharm. J. 2023. Vol. 78, no. 2. P. 49–57. https://doi.org/10.32352/0367-3057.2.23.06 [in Ukrainian].
Eberle L. V., Tsisak A. A., Smokina Y. I. Optimization of extraction and analysis of phenolic compounds in the fruits of Ficus carica L. by high-performance liquid chromatography. Visn. Odes. nac. univ., Him. 2023. Vol. 28, iss. 3(86). P. 93–100. https://doi.org/10.18524/2304-0947.2023.3(86).297829 [in Ukrainian].
Zakon Ukrainy “Pro zakhyst tvaryn vid zhorstokoho povodzhennia” vid 21 liutoho 2006 roku No. 3447-IV [Law of Ukraine “On the Protection of Animals from Cruelty” dated February 21, 2006 No. 3447-IV]. Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy [Bulletin of the Verkhovna Rada of Ukraine]. 2006. No. 27. Art. no. 230. [in Ukrainian].
European Convention for the Protection of Vertebrate Animals used for Experimental and Other Scientific Purposes. Strasbourg: Council of Europe, 1986. Eur. Treaty Series. No. 123. 11 p.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Правовласниками опублікованого матеріалу являються авторський колектив та засновник журналу на умовах, що визначаються видавничою угодою, що укладається між редакційною колегією та авторами публікацій. Ніяка частина опублікованого матеріалу не може бути відтворена без попереднього повідомлення та дозволу автора.
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.