РОЗРОБКА МЕТОДУ СИНТЕЗУ ПОЛІУРЕТАНІВ З ІЗОЦІАНУРАТНИМИ ВУЗЛАМИ РОЗГАЛУЖЕННЯ. ДОСЛІДЖЕННЯ ЇХ СТРУКТУРИ ТА ВЛАСТИВОСТЕЙ - Lukashevich, S. A.; Rozhnova, R. A.; Galatenko, N. A.; Kozlova, G. A. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2016)
На основі поліоксипропіленгліколю, ТДІ (2,4-;2,6-толуїлендіізоціанату), ізоціанурауту ТІТГМІ (2,4,6-триізоціанат (трисгексаметилен)ізоціанурату) та подовжувача ланцюга – дигідразиду адипінової кислоти (ДАК) за різного мольного співвідношення ТДІ до ізоціанурата синтезовано нові полімерні матеріали з ізоціануратними вузлами розгалуження. Досліджено фізико-мехінічні властивості отриманих матеріалів в залежності від співвідношення ізоціанатних складових. Встановлено, що введення в структуру поліуретанової (ПУ) матриці ізоціануратних гетероциклічних фрагментів приводить до збільшення міцності при розриві та зменшення відносного подовження при розриві. Вивчено вплив ізоціануратної складової на фізико-механічні властивості отриманих поліуретанів та встановлено залежність від співвідношень вихідних компонентів.