ПОТЕНЦІОМЕТРИЧНЕ ВИВЧЕННЯ КІНЕТИКИ ТА МЕХАНІЗМУ ФОРМУВАННЯ НАНОЧАСТИНОК СРІБЛА, СТАБІЛІЗОВАНИХ СИНТЕТИЧНИМИ ФУЛЬВАТАМИ - Литвин, В. А.; Сметенко, Ю. С.; Озівська, І. О. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2021)
Синтезовано наночастинки срібла у реакції відновлення Ag+ іонів синтетичними фульвокислотами, одержаними з кверцетину. Спектральні та морфологічні характеристики одержаних наночастинок досліджено методом спектроскопії у видимій області та методом рентгенівської дифракції. Кінетика та механізм формування наночастинок срібла було досліджено методом потенціометрії, який дозволяє здійснювати безпосередній і неперервний контроль витрати йонів срібла в процесі синтезу. Встановлено, що механізм процесу залежить від рН середовища. Зокрема, при високих значеннях рН реакційного середовища має місце гетерогенний механізм, в той час як при низьких рН – гомогенний. Гетерогенний механізм формування наночастинок срібла характеризується наявністю трьох стадій, зокрема: 1) формування мікрочастинок Ag2O після змішування реагентів, 2) відновлення Ag+ іонів синтетичними фульвокислотами з кверцетину на поверхні утворених мікрочастинок Ag2O, які є гетерогенними центрами нуклеації (дана стадія описується кінетикою нульового порядку), 3) відновлення Ag+ іонів з розчину на поверхні наночастинок срібла після повного розчинення мікрочастинок Ag2O (даний процес описується кінетикою першого порядку по Ag+). Розраховано активаційні параметри для різних стадій формування наночастинок срібла. Проведено потенціометричне дослідження впливу ступеня аерації середовища на процес формування наночастинок срібла.