РОЛЬ ВОДИ У ПРОЦЕСАХ ХЕМОСОРБЦІЇ ГАЗІВ СОРБЦІЙНО-АКТИВНИМИ МАТЕРІАЛАМИ - Еннан, A. A.-A.; Длубовський, Р. М.; Хома, Р. Є. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2021)
В роботі узагальнено літературні дані щодо гідратації і хемосорбції токсичних газів полімерними сорбційно-активними матеріалами. Проаналізовано механізми поглинання гранульованими і волокнистими іонообмінними і імпрегнованими матеріалами та стан адсорбованої води із застосуванням різних методів досліджень (гравіметричного, сорбційно-термохімічного, дериватографічного, ІЧ‑спектроскопічного). Показано, що за природою зв’язку з активними центрами вода поділяється на «зв’язану» і звичайну – «вільну». Перша – моношар і найближчі міцно зв’язані з іонітом шари, друга – осмотична вода набухання. Показано, що для ефективного поглинання більшості токсичних газів і парів (SO2, HCl, Cl2, SiF4, HF, NO2, NH3, аміни, COCl2, O3) необхідна наявність саме «вільної» води, яка є не лише дифузійним середовищем, в якому перебігають масообмінні процеси, а й безпосереднім учасником хемосорбції.