ОБГРУНТУВАННЯ БЕЗПЕКИ НАПОВНЕННЯ ОБМІЛІЛОГО КУЯЛЬНИЦЬКОГО ЛИМАНУ МОРСЬКОЮ ВОДОЮ. ХІМІЧНІ АСПЕКТИ - Antonovich, V. P.; Zheltvay, I. I.; Chivireva, N. A.; Stoyanova, I. V.; Zheltvay, O. I.; Stoyanov, A. O.; Tsymbalyuk, K. K. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2014)
Встановлено, що в даний час у ропі Куяльника вміст сульфатів та іонів кальцію близький до добутку розчинності CaSO4. якщо не розбавляти ропу, то у найближчій перспективі можно очікувати осаждення гіпсу. Показано, що розбавлення ропи Куяльника морською водою зменшує концентрації іонів каль цію та сульфатів, знижуючи їх іонний добуток, роблячи неможливим утворення важкорозчинного сульфату кальцію та випаданню осаду гіпсу. На основі встановлених вмістів деяких важких металів, поліаре нів, хлорованих пестицидів та поліхлорованих біфенілів у воді та донних відкладеннях Одеської затоки, ропі та пелоїдах Куяльницького лиману констатована більша забрудненість пріоритетними токсикантами ропи лиману у порівнянні з морською водою. Зроблений висновок про екологічну безпеку наповнення Куяльницького лиману водою Чорного моря.