СОРБЦІЙНО-ЛЮМІНЕСЦЕНТНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ОРОТОВОЇ КИСЛОТИ В ЛІКАРСЬКИХ ПРЕПАРАТАХ - Бельтюкова, С.В.; Теслюк, О.І.; Лівенцова , О. О. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2021)
Вивчено люмінесцентні властивості оротової кислоти (ОК), вітаміна В13, що є біологічно активною речовиною. Показано, що в комплексній сполуці оротової кислоти з іонами Tb (III) здійснюється внутрішньомолекулярне перенесення енергії збудження від ліганда до іона лантаніди, в результаті чого спостерігається сенсибілізована люмінесценція іона Tb (III). У середовищі неіонних і катіонних ПАР інтенсивність люмінесценції (Iлюм) Tb (III) зростає. Встановлено, що в шарі твердої фази внаслідок закріплення аналіта на полімерній матриці сорбента і збільшенням жорсткості його молекули, спостерігається більш ефективне перенесення енергії збудження і зростання Iлюм комплекса. Вивчено інтенсивність люмінесценції сорбата комплексу Tb (III) з оротовою кислотою на сорбентах різного типу. Оптимальний результат, досягнутий при використанні в якості твердої матриці силікагеля Merk. Повнота вилучення комплексу з розчину при цьому досягає 97 %. Знайдено оптимальні умови виділення ОК. На підставі проведених досліджень розроблена методика твердофазного люмінесцентного визначення оротової кислоти та її солей в лікарських препаратах.