КАТАЛІТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ СИНТЕТИЧНОГО ГАУСМАНІТУ В РЕАКЦІЇ РОЗКЛАДАННЯ ОЗОНУ - Труба, А.С.; Ракитська, Т.Л. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2021)
Синтезовано зразки IS-Mn і IIS-Mn, які охарактеризовані методами РФА, ІЧ-спектроскопії та рН-метрії. Методом РФА встановлено, що обидва зразки є кристалічними і монофазними: IS-Mn містить фазу Mn3O4, а зразок IIS-Mn – Mn2O3. Спектри синтезованих зразків особливо відрізняються в області валентних коливань Mn-ОН і Mn-O. Встановлено, що отримані зразки характеризуються різними значеннями рН суспензії: Mn3O4 формує лужне середовище, а Mn2O3 – слабкокисле. Тестування зразків в реакції розкладання озону показало, що активність гаусманіту значно вища ніж для біксбіїту.