ІОНІЗАЦІЯ ДЕЯКИХ НІТРОГЕНОВМІСНИХ ОРГАНІЧНИХ ОСНОВ У ВОДНО-ЕТАНОЛЬНИХ І ВОДНО-АЦЕТОНОВИХ РОЗЧИНАХ - Chebotarev, A. N.; Rakhlytskaya, E. M.; Snigur, D. V.; Scherbakova, T. M.; Bevziuk, K. V.; Snihur, K. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
У даній роботі методом потенціометричного титрування визначені константи іонізації (рКа) морфоліну, бензиламіну та піперидину у водно-етанольних та водно-ацетонових середовищах при різних концентраціях органічного розчинника в системі. Показaно, що природа та фізико-хімічні властивості середовища впливають на характер та ступінь зміни електронодонорної здатності досліджуваних нітрогенвмісних органічних основ. Встановлено, що для досліджених сполук при переході від водного середовища до органічного (етанолу або ацетону) величини рКа закономірно зменшуються при збільшенні вмісту органічного розчинника в системі. Показано, що залежність величин pKa досліджуваних нітрогеновмісних органічних основ від зворотної величини діелектричної проникності водно-етанольних і водно-ацетонових розчинів прагне до лінійної, що узгоджується з теорією Ізмайлова.