ВЗАЄМОДІЯ ЕСТЕРІВ 2,4- ТА 3,4-БІС(ТРИФТОРАЦЕТОКСИ)БЕНЗОЙНИХ КИСЛОТ З ЧОТИРИФТОРИСТОЮ СІРКОЮ В РОЗЧИНІ БЕЗВОДНОГО ФТОРИСТОГО ВОДНЮ - Gaidarzhy, I. I.; Motnyak, L. A.; Kunshenko, B. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
Досліджені реакції естерів 2,4- та 3,4-біс(трифторацетокси)бензойних кислот з SF4 в середовищі безводного НF. Показано, що з метилового естеру 3,4-біс(трифторацетокси) бензойної кислоти під дією SF4 в середовищі НF з високим виходом утворюється метиловий естер 3,4-біс(пентафторетокси)бензойної кислоти. Однак при фторуванні метилового і етилового естерів 2,4-біс(трифторацетокси)бензойної кислоти SF4– НF і подальшій обробці водою з високим виходом утворюються відповідні естери 2-гідрокси-4-пентафторетоксибензойної кислоти, які при гідролізі водно-спиртовим розчином лугу кількісно перетворюються в 2-гідрокси-4-пентафторетоксибензойну кислоту, фторовмісний аналог саліцилової кислоти.