КОМПОЗИТИ СИСТЕМ ГЕРМАНІЙ – ОКСИД МЕТАЛУ (M – In, Ge, Sn) – ОКСИД БОРУ ЯК ПЕРСПЕКТИВНІ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ІНТЕРФЕРЕНЦІЙНОЇ ОПТИКИ ІЧ ДІАПАЗОНУ СПЕКТРУ - Zinchenko, V. F.; Magunov, I. R.; Volchak, G. V.; Mozkova, O. V.; Kuleshov, S. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
Розроблено принципово новий тип матеріалів – композити на основі систем Германій –оксид металу для нанесення інтерференційних покриттів оптики ІЧ діапазону спектра. Утворення пари летких речовин і їх рекомбінація є характерним для сполук германію та деяких p-металів (In, Ge, Sn), що володіють різною леткістю в нижчому і вищому ступенях окиснення. Запропоновано введення стабілізуючої добавки B2O3 до систем Ge – In2O3 (-GeO2, -SnO2). Показано, що взаємодія між германієм, оксидом металу і B2O3 призводить до утворення складних оксидів типу боратів металів в різних ступенях окиснення, що стабілізує процес випаровування в вакуумі і конденсації на підкладці покриттів з необхідними оптичними та експлуатаційними властивостями.