РОЗКЛАДАННЯ ОЗОНУ НАНЕСЕНИМИ НА АКТИВОВАНЕ ВУГІЛЛЯ ХЛОРИДАМИ Cu(II), Co(II), Mn(II) - Rakitskaya, T. L.; Raskola, L. A. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
Каталізатори розкладання озону на основі носіїв неорганічного походження для спорядження засобів індивідуального захисту органів дихання показали свою безперспективність через велику витрату і нетривалий час захисної дії. Найбільш пер-спективними каталізаторами розкладання озону є закріплені на активоване вугілля (АУ) металокомплексні композиції. В роботі вивчена кінетика розкладання озону композиціями MCl2/АВ (М = Cu, Co, Mn; АВ – КАД-іодний), захисні властивості активованого вугілля різного походження та композицій MCl2/АВ при різних початкових концентраціях озону. Встановлено, що активність композицій MCl2/АВ залежить не тільки від природи металу і ліганду, а й від ступеня заповнення поверхні носія іонами металів. Максимальну ступінь розкладання озону в стаціонарному режимі забезпечують металокомплексні композиції на основі хлорид мангану, які в подальшому використовували для тривалих лабораторних випробувань на час захисної дії при різних початкових концентраціях озону. Висока каталітична активність такої композиції в реакції розкладання озону зумовлена формуванням оксидної форми MnO2 – вторинного каталізатора розкладання озону, який стабілізує цей процес. Для оцінки можливого використання активованого вугілля різного походження в засобах захисту органів дихання визначено їх час захисної дії при різних початкових концентраціях озону (СПО3= 10,0 і 1,5 мг/м3), який значно залежить від питомого об'эму мікро- та мезопор і хімічної природи АВ. Встановлено, що в порівнянні з вихідним АВ (АВ – КАД-іодний) час захисної дії композиції MnCl2/КАД-іодний істотно зростає і навіть через 48 годин СКО3< ГДК. Встановлено, що захисні властивості каталізаторів на основі імпрегнованих MnCl2/АВ-комплексів від мікроконцентрацій озону значно перевершують відомі зарубіжні та вітчизняні аналоги і можуть бути рекомендовані до застосування в засобах захисту навколишнього середовища і людини від озону.