ВИКОРИСТАННЯ ПІДХОДІВ КОЛЬОРОМЕТРІЇ В ДОСЛІДЖЕННІ КИСЛОТНО-ОСНОВНИХ РІВНОВАГ У РОЗЧИНАХ БАРВНИКІВ (ОГЛЯД) - Snigur, D. V.; Chebotarev, A. N. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
Представлену роботу присвячено обґрунтуванню теоретичних основ і експериментальних підходів з використання величин кольорометричних функцій при вивченні кислотно-основних рівноваг в розчинах поліфункціональних органічних сполук. Проаналізовано концептуальну модель, в основі якої лежить аналіз зміни величин кольорометричних функцій при кислотно-основних перетвореннях поліфункціональних сполук. відмічено, що використання величин кольорометричних функцій дозволяє диференціювати функціональні групи з близькими кислотно-основними характеристиками, визначити відповідні величини констант іонізації і отримати інформацію про існуючі кислотно-основні рівноваги в широкому інтервалі рН. Висвітлено можливості використання кольорометрії на прикладах різних класів барвників (азо-, трифенілметанових, ксантенових, похідних антрахінону і пірилію), а також проаналізовані величини кольорометричних функцій питомої і повної колірної відмінності та показника жовтизни. Показано, що для визначення pKа придатні всі зазначені функції, а використання функцій повної колірної відмінності дозволяє спростити математичний апарат обробки експериментальних даних. Відзначені переваги кольорометрії перед класичними інструментальними методами вивчення протолітичних рівноваг в розчинах поліфункціональних сполук.