СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНА МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ АСКОРБИНОВОЇ КИСЛОТИ З 18-МОЛІБДОДИФОСФАТОМ У СОКАХ, ЯКІ МАЮТЬ ВЛАСНЕ ІНТЕНСИВНЕ ЗАБАРВЛЕННЯ - Denisenko, T. A.; Miekh, Yu. V.; Vishnikin, A. B. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2018)
Запропонована проста, селективна, високочутлива методика з 18-молібдодифосфатом для спектрофотометричного визначення аскорбінової кислоти у соках, які мають власне інтенсивне забарвлення. Використання 18-молібдодифосфату, на відміну від реактиву Фоліна-Чокальтеу і CUPRAС методу, дозволяє набагато простіше позбутися заважаюючого впливу інтенсивно забарвлених антоціанів, великих концентрацій сульфітів, поліфенолів, відновлюючих сахарів, протеїнів і амінокислот. Показано, що присутність оксикислот призводить до часткового розкладання гетерополікомплексу і збільшує час реакції відновлення 18-молібдодифосфату, проте не впливає на стійкість утворених гетерополісиней. Для зменшення негативного впливу оксикислот рекомендується проводити розведення аналізованих розчинів та збільшувати концентрації реагенту. Градуювальний графік визначення аскорбінової кислоти у присутності оксикислот з 18-молібдодифосфатом, побудований при довжині хвилі 910 нм і часу реакції 30 хв, є лінійним в інтервалі концентрацій від 10 мкмоль/л до 0,1 ммоль/л. Методика була апробована для свіжовиготовлених соків кизилу, калини, червоної смородини, буряку та у комерційних соків чорної смородини та гранату. Вміст аскорбінової кислоти у цих об’єктах аналізу, визначений з 18-молібдодифосфатом, добре узгоджується з літературними даними, а для комерційного соку гранату також з результатами вольтамперометричної методики.