СИНТЕЗ НАТРІЮ ГЕТЕРОПОЛІДЕКАВОЛЬФРАМО-ЄВРОПІАТУ(ІІІ) ІЗ ПЛАСТИНЧАСТОЮ МІКРОМОРФОЛОГІЄЮ ПОВЕРХНІ - Марійчак, О. Ю.; Поповська, О. Ю.; Розанцев, Г. М.; Радіо, С. В. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2024)
Встановлено умови утворення Eu(III)–вмісного гетерополіоксовольфрамату у підкисленому до кислотності Z = ν(H+)/ν(WO42–) = 0.80 розчині системи Na2WO4 – HNO3 – Eu(NO3)3 – H2O. Встановлено, що під час висолювання додаванням органічного розчинника (пропан-2-ону) відбувається кристалізація середньої солі Na9[Eu(W5O18)2]·35H2O із пластинчастою мікроморфологією поверхні. Методами ІЧ- та КР-спектроскопії встановлено набір коливань, характерний для гетерополівольфрамат-аніону зі структурою Пікока–Уіклі, [Eu(W5O18)2]9–. Методом скануючої електронної мікроскопії показано, що розмір зерен порошку Na9[Eu(W5O18)2]·35H2O знаходиться у межах до 500 нм. Однофазність солі підтверджено за рівномірним контрастом поверхні зразка під час сканування в режимі зворотнорозсіяних електронів та за рівномірним розподілом Eu, Na, W, O під час сканування поверхні в характеристичному рентгенівському випромінюванні.