КООРДИНАЦІЙНІ СПОЛУКИ 5-СУЛЬФОСАЛІЦИЛАТІВ 3d-МЕТАЛІВ - Кокшарова, Т. В.; Ковальов, А. Ю.; Мандзій, Т. В.; Фадєєв, Є. М. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2024)
Огляд присвячений методам добування, будові, властивостям та застосуванню координаційних сполук 5-сульфосаліцилатів 3d-металів та змішанолігандних комплексів на їх основі. 5-Сульфосаліцилова кислота виявляє різні види біологічної активності: противиразкову, протигрибкову, протизапальну, протипухлинну та протимікробну. Її металокомплекси з Mn(II), Fe(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) та VO(II) виявляють сильнішу антимікробну активність, ніж вільний ліганд. Молекула 5-сульфосаліцилової кислоти H3SSal має три функціональні групи: SO3H, COOH та OH. Можуть існувати 6 форм 5-сульфосаліцилової кислоти: (1) нейтральна, (2) одноразово депротонована по сульфогрупі -SO3H; (3) одноразово депротонована по карбоксильній групі -CO2H, (4) двічі депротонована по сульфо– SO3H и карбокси -CO2H групах, (5) рідко двічі депротонована по -SO3H та -OH групах і (6) тричі (повністю) депротонована. Отже, вона здатна до різних способів координації. Прості солі 5-сульфосаліцилатів металів можна добути дією 5-сульфосаліцилової кислоти на оксиди, гідроксиди або карбонати металів у воді. Найчастіше досліджуваними лігандами у комплексах з 5-сульфосаліцилатами були азотовмісні молекули, насамперед біпіридин. Добуто також змішанолігандні комплекси з фенантроліном, шиффовими основами, ди-2-піридиламіном, похідними імідазолу, бензгідразидом, фенілацетгідразидом, тіосемікарбазидом. 5-сульфосаліцилати можуть утворювати структурно різноманітні комплекси з різними координаційними поліедрами. У простих 5-сульфосаліцилатах металів аніони не координуються з металами, а діють як протианіони. 5-сульфосаліцилат-аніон здатний бути анти-монодентатним, бидентатно- хелатним, містковим. Можливе утворення 1D, 2D, 3D структур, що включають ланцюги та у ряді випадків кільцеві структури. Велику роль у цьому відіграють водневі зв’язки за участю аніонів, ко-лігандів та зв’язаної води. Можливий прояв стекінгової взаємодії. Описано поведінку смуг поглинання в інфрачервоних спектрах при різних способах зв’язування 5-сульфосаліцилат-аніону. Багато комплексів 5-сульфосаліцилатів є люмінесцентними. 5-Сульфосаліцилова кислота та її металеві похідні застосовуються в кількісному аналізі як індикатори, в колориметрії, для маскування та розділення йонів металів. 5-Сульфосаліцилати можуть застосовуватися в процесах електроосадження, каталітичних процесах. Деякі солі і комплекси сульфосаліцилової кислоти мають протиракову активність.