КИСЛОТНО-ОСНОВНА ТА ЕЛЕКТРОХІМІЧНА ПОВЕДІНКА РОЗЧИНІВ ЛИМОННА КИСЛОТА–ЦИТРАТ НАТРІЮ–ВОДА - Хома, Р. Є.; Бєньковська, Т. С.; Осадчий, Л. Т.; Ішков, Ю. В. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2023)
Здійснено рН- та кондуктометричне дослідження протеолітичних рівноваг в системі H3Cit–Na3Cit–H2O при сумарному вмісті цитратних форм (лимонна кислота, дигідроцитрат, гідроцитрат та цитрат аніонів) 1,0 М в області температур 293 ÷ 313 К. Оцінено концентраційну та температурну поведінку питомої електропровідності. Розраховані іон-молекулярний склад та йонну силу досліджених розчинів. Проведено оцінку концентраційних та термодинамічних констант дисоціації лимонної кислоти за першим, другим та третім ступенем.