НОВІ КИСЛОТНО-ОСНОВНІ ІНДИКАТОРИ: ДОСЛІДЖЕННЯ НА СМАРТФОНІ - Авдєєнко, А. П.; Холмовой , Ю. П.; Коновалова, С. О.; Якименко, І. Ю. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2021)
Запропоновано нові кислотно-основні індикатори – N-арилсульфоніл-2-ароїламідо-1,4-бензо(нафто)хінонмоноіміни і 2,5-дибензоїламідо-1,4-бензохінон, що мають дуже вузь-кий інтервал перехода кольору (від 0,10 до 0,61 одиниць рН) і «працюють» в інтервалі рН від 8,82 до 11,35. Розчини даних сполук в лужному середовище мають яскраві, інтенсивні кольори, що обумовлено утворенням мезомерних іонів. Це дозволяє використовувати запропоновані індикатори у титруванні слабких кислот сильними основами і навпаки за методом нейтралізації. Розроблено установку і методику зручного і високоточного одночасного визначення рН середовища і кольору кислотно-основних індикаторів за допомогою смартфона з подальшою обробкою результатів комп’ютерним програмним забезпеченням, що дозволяє точно визначити зміни колірних характеристик при зміні рН середовища і побудувати графічні залежності кольору від рН.