СПЕКТРОСКОПІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ СОЛЬОВИХ ПЛАВІВ СИСТЕМИ SmF3-CeF3-NaCl-KCl - Зінченко, В.Ф.; Єрьомін, О. Г.; Стоянова, І. В.; Вольчак, Г. В.; Чівірева, Н. О.; Дога, П. Г.; Стамікосто, О. В. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2021)
Методами ІЧ спектроскопії пропускання, спектроскопії дифузного відбиття та люмінесцентної спектроскопії, встановлено характер взаємодії у системах SmF3-CeF3 та SmF3-CeF3-NaCl-KCl. В обох системах виявлено виникнення й зростання вмісту Sm(ІІ) та зменшення вмісту Sm(ІІІ) як на стадії твердофазного процесу при 1100 °C, так і при обробці у розплаві NaCl-KCl при 700 °C завдяки реакціям окиснення – відновлення між компонентами систем. Зміна валентного стану Sm проявляється у зникненні й гіпсохромному зсуві одних смуг й виникненні інших на спектрах дифузного відбиття. На спектрах люмінесценції спостерігаються смуги високої інтенсивності у діапазоні 640–740 нм, що відповідають 5d‑4f електронним переходам у йонах Sm2+. Обговорюється механізм окисно – відновних та обмінних реакцій між компонентами фторидної системи, а також окисно – відновної взаємодії з хлоридним розплавом.