СИНТЕЗ, КРИСТАЛІЧНА СТРУКТУРА, АНАЛІЗ ПОВЕРХНІ ГІРШФЕЛЬДА ТА КВАНТОВО-ХІМІЧНІ ОБЧИСЛЕННЯ Π-КОМПЛЕКСУ [Cu2(C6H9N3S)2(ClO4)2] З 2-АЛІЛАМІНО-5-МЕТИЛ-1,3,4-ТІАДІАЗОЛОМ - Сливка, Ю. І.; Горешнік Є. A.; Походило Н. T.; Миськів , М. Г. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2021)
Стаття присвячена синтезу та дослідженню кристалічної будови нового π-комплексу Cu(I) складу [Cu2(Thiaz1)2(ClO4)2] (1) з 2-аліламіно-5-метил-1,3,4-тіадіазолом (Thiaz1). Thiaz1 синтезовано за відомою методикою, виходячи із 4-алілтіосемікарбазиду. Якісні монокристали 1 одержано методом змінно-струмного електрохімічного синтезу на мідних електродах (при напрузі 0.5 В, частота 50 Гц) із етанольного розчину органічного ліганду та купруму(ІІ) перхлорату гексагідрату. Сполука 1 кристалізується в центросиметричній просторовій групі P`1, з однією органічною молекулою та одним іоном Cu(I) в асиметричній частині комірки. Молекула Thiaz1 виконує в структурі роль містково-хелатного ліганду, координуючись до іонів Cu(I) зв’язком С=С алільної групи та двома атомами N 1,3,4-тіадіазольного ядра. Іон купруму(І) формує тригонально-пірамідальне оточення (геометричний індекс τ4 = 0,79), яке у базальній площині поліедра включає атом N2 та зв’язок С=С однієї молекули Thiaz1, а також атом N1 сусіднього гетероциклічного ядра. Апікальну позицію піраміди посідає атом О перхлорат-аніону. Внаслідок π-координації до центрального атома подвійний зв’язок С=С дещо видовжився до 1,355(5) Å, у порівнянні із некоординованим у структурі самого Thiaz1. Через водневі зв’язки N – H···O між атомами H аміногрупи ліганду та атомами О перхлорат-аніонів сусідні фрагменти [Cu2(Thiaz1)2(ClO4)2] об’єднуються у воднево-зв’язаний сходинковий ланцюг. Для детального аналізу міжмолекулярних взаємодій між фрагментами проведено аналіз поверхні Гіршфельда. Внесок контактів O···H, S···H і H···H у площу поверхні становить 43,8%, 5,1% і 24,5%, відповідно. Розрахунки енергій міжмолекулярних взаємодій, проводились на рівні DFT/B3LYP/6–31G(d, p). Всі розрахунки здійснено для кластерів фрагментів [Cu2(Thiaz1)2(ClO4)2] в радіусі 3,8 Å, які були сформовані навколо одного фрагмента. За результатами розрахунків, енергія основних міжмолекулярних взаємодії, що відповідають водневим зв’язкам N – H···O з двома димерами, складає –151,6 кДж/моль. Сумарна енергія всіх міжмолекулярних взаємодій у структурі 1 становить –379.4 кДж/моль.