ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ НАНОЧАСТОК ЦИРКОНІЙ ГІДРОГЕНФОСФАТУ, НАВАНТАЖЕНИХ СИСТЕМОЮ РЕНІЙ(ІІІ)/ЦИС-ПЛАТИН - Slipkan, A. V.; Kytova, D. E.; Shtemenko, O. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
Отримано неорганічні шаруваті наночастки цирконій гідрогенфосфату, навантажені комбінованою системою комплексна сполука диренію(ІІІ) / цис-платин. За процесом інтеркаляції стежили за допомогою електронної абсорбційної спектроскопії. Встановлено, що цис-платин координується у аксіальні положення комплексної сполуки диренію(ІІІ). Методом рентгенівської порошкової дифракції доведено збільшення міжшарового простору цирконій гідрогенфосфату після реакції. Отримані дифракційні піки свідчать про інтеркаляцію біядерних комплексів ренію(ІІІ), цис-платину та продуктів взаємодії цих сполук. Враховуючи збільшення міжшарових відстаней, характерних для інтеркальованої сполуки диренію(ІІІ), можна стверджувати, що цис-платин виконує роль преінтеркалятора. За допомогою кількісного аналізу було визначено відсоток включення сполуки диренію(ІІІ) у наночастках.