СКЛАД, СТРУКТУРА ТА ФАРМАКОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ РІЗНОМЕТАЛЬНИХ БІС(ЦИТРАТО)- ГЕРМАНАТНИХ(СТАНАТНИХ) КОМПЛЕКСІВ - Seifullina, I. I.; Chebanenko, E. A.; Martsinko, E. E.; Pesaroglo А. G. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
У даній оглядовій статті узагальнено результати дослідження складу, структури та фармакологічної активності споріднених різнометальних комплексів катіон-аніонного типу з біс(цитрато)германатним(станатним) аніоном і гексааквакатіоном другого металу [M(H2O)6][Ge(HCit)2]·nH2O й [M(H2O)6][Sn(HCit)2]·nH2O, де М = Mg, Mn, Fe,Co, Ni, Cu, Zn, n=2-4. Поштовхом до такого дослідження стали особливості властивостей лимонної кислоти, як проміжного продукту метаболічного циклу трикарбонових кислот, що відіграє головну роль в системі біохімічних реакцій клітинного дихання. Визначено умови утворення гетерометалічних комплексів в системах GeО2 (GeCl4, SnCl4) – лимонна кислота (H4Cit) – M(CH3COO)2 (FeSO4, AgNO3) – H2O (М=Mg2+, Mn2+, Co2+, Ni2+, Cu2+, Zn2+), отримана їх повна фізико-хімічна характеристика, встановлена молекулярна та кристалічна структура. Всі сполуки є низькотоксичними. Вони характеризуються широким спектром фармакологічної активності (нейротропна, антистафілококова, противірусна, антигіпоксична, церебропротекторна). Аналіз отриманих результатів показав, що ступінь і характер того чи іншого виду фармакологічної дії вивчених препаратів визначають іони металів, що входять до складу комплексного катіону і аніону, а також їх поєднання. Встановлено взаємозв’язок між складом, структурою і фармакологічною активністю комплексів. Новизна підходу, що запропоновано авторами, полягає у формуванні супрамолекулярних солей, структурні блоки яких несуть протилежні заряди, відносяться до комплексних катіонів та аніонів різних металів. Завдяки цьому вони не конкурують між собою за зв’язування з біосубстратами, а потенціюють або підсилюють дію один одного.