ФАЗОВІ РІВНОВАГИ У КВАЗІПОТРІЙНІЙ СИСТЕМІ Cu2Se – SnSe2 – As2Se3 - Klymovych О. S.; Ivashchenko, I. A.; Olekseyuk, I. D.; Zmiy, O. F. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
Методами прямого синтезу, рентгенофазового, диференційного термічного аналізів досліджено фазові рівноваги в квазіпотрійній системі Cu2Se – SnSe2 – As2Se3. Побудовано ізотермічний переріз системи при 510 К, підтверджено існування тернарних сполук Cu2SnSe3 та CuAsSe2, існування тетрарних сполук не встановлено. Побудовано діаграму стану Cu2SnSe3 – As2Se3, чотири політермічні перерізи Cu2SnSe3 – CuAsSe2, SnSe2 – Cu- AsSe2, А – As2Se3, А – CuAsSe2 (А: 26 мол.% SnSe2 – 74 мол.% Cu2Se), проекцію поверхні ліквідусу на концентраційний трикутник. Встановлені області первинної кристалізації фаз, характер, температури та координати нон- і моноваріантних рівноваг.