ДЕЯКІ ПИТАННЯ РЕЧОВИНОГО АНАЛІЗУ - Antonovich, V. P.; Stoyanova, I. V.; Chivireva, N. A.; Stoyanov, A. O. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2016)
На підставі даних численних монографій і оглядових статей розглянуто загальні принципи і особливості речовиного аналізу різних об'єктів, як одного з актуальних напрямків сучасної аналітичної хімії. Відзначено, що підвищення інтересу до речовиного аналізу в останні роки зумовлено переважно біомедичними і екологічними завданнями. Зроблено висновок про недостатню увагу до проблем визначення хімічних форм компонентів різних неорганічних функціональних матеріалів. Підкреслено те, що при вирішенні таких завдань необхідно збереження форм аналіту в процесах переведення зразків, що аналізують, у розчин. Оптимальним визнано поєднання процедури розчинення зразку матеріалу у присутності реагентів, що селективно і кількісно реагують з відповідною хімічною формою елемента, та неруйнівного методу детектування. У якості останнього рекомендовано спектроскопію дифузного відбиття.