ВПЛИВ ПРИРОДИ СИНТЕТИЧНИХ НОСІЇВ НА ГЕОМЕТРІЮ ПОВЕРХНЕВИХ КОМПЛЕКСІВ КУПРУМУ(ІІ) - Rakitskaya, T. L.; Raskola, L. A.; Truba, A. S.; Stoyanova, I. V.; Golubchik, K. O.; Serbina, M. S. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2016)
Методами ІЧ-спектроскопії та спектроскопії дифузного відбиття охарактеризовані синтетичні носії та встановлено геометрію комплексів купруму(ІІ), що закріплені на них методом імпрегнування по вологоємкості з наступною сушкою при 110 °С. На синтетичних носіях – цеолітах NaX, NaA, KA, а також алюмогелі та силікагелі (КСМГ) купрум(ІІ) знаходиться в змішано-лігандному (H2O, Cl-) октаедричному оточенні. Носій викликає короткохвильовий зсув смуги d-d–переходу в йоні Cu(II) у такій послідовності CuCl2/SiO2(КСМГ) (820 нм) >CuCl2/NaA (733 нм) >CuCl2/Al2O3 (720 нм) ≈CuCl2/NaХ (716 нм) >CuCl2/КА (690 нм).