ІНТЕНСИФІКАЦІЯ ПРОЦЕСА ФЛОТАЦІЙНОГО ВИДІЛЕННЯ ТОНКОЕМУЛЬГОВАНОЇ ПЕЛАРГОНОВОЇ КИСЛОТИ - Sazonova, V. F.; Kojemyak, M. A.; Skubskaya, Yu. E. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2016)
Показана можливість інтенсифікації флотаційного виділення пеларгонової кислоти (ПК) з її високодисперсних емульсій за допомогою флокулянту - поліакриламіду (ПАА) та коагулянту - алюміній сульфату. Встановлено, що кінетика флотації ПК описується рівнянням першого порядку. При переході від безреагентної флотації ПК до флотації за допомогою ПАА значення константи швидкості зростає в 1,4-1,8 разів, а оптимальний час флотації скорочується від 25 до 7 хв. Добавлення коагулянту (4 мг/л), перед добавленням до емульсії ПАА, знижує залішкову концентрацію ПК від 300 до 30 мг/л. В інтервалі рН 2-6 ПК флотується в формі флокул у режимі піночної флотації, а в інтервалі рН 9-12 - в формі калій пеларгонату в режимі пінної флотації. Проведено аналіз впливу рН середовища на ефективність флотаційного виділення ПК у присутності ПАА за допомогою теорії ДЛФО.