ФУНКЦІЇ АНІОНІВ У КООРДИНАЦІЙНИХ СПОЛУКАХ ПЕРЕХІДНИХ МЕТАЛІВ - Koksharova, T. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2016)
Розглянуто вплив аніонів на склад та властивості координаційних сполук перехідних металів. Наведені приклади зміни складу утворених комплексів при заміні аніона: співвідношення метал – нейтральний ліганд, складу внутрішньої сфери, напряму темплатного синтезу. Аніони можуть визначати наявність ізомерів у комплексів з різними лігандами. Дано приклади конформаційної, іонізаційної ізомерії, внутрішньосферної ізомеризації зв’язку. Досить чутливою до заміни аніона виявляється і характер координаційного поліедру. Наведені приклади координаційних сполук, де зміна аніона спричинює зміну дентатності нейтральних лігандів та міцності їхнього зв’язку з металом, координаційного числа та геометрії внутрішньої сфери, організації молекулярних структур (будови сіток водневих зв’язків і ступеня полімеризации, кристалічної упаковки). Аніони істотно впливають на спосіб зв’язування молекул розчинника, магнітні та люмінесцентні властивості комплексів, можуть змінювати забарвлення сполук, механізми термолізу. Досить помітний вплив аніонів на можливі редокс-процеси, що супроводжують комплексоутворення в деяких випадках. Аніони в координаційній сфері здатні змінювати хід каталітичних і біохімічних процесів, змінювати шляхи взаємодії іонів металів з лікарськими речовинами.