ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕНЕРГОНАПРУЖЕНИХ СИСТЕМ НА ТВЕРДООКСИДНИХ ПАЛИВНИХ ЕЛЕМЕНТАХ (КОНЦЕПЦІЯ РОЗВИТКУ ТОПЕ — ЯОЕС) - Lipilin, A. S.; Nikonov, A. V.; Spirin, A. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2016)
Пряме перетворення хімічної енергії палива в злектричну енергію із використанням твердооксидних паливних елементів (ТОПЕ — SOFC) є перспективною технологією високоефективної, екологічно чистої енергетики. Окремі паливні елементи є багатошаровою гетероструктурою на основі йонпровідного твердого електроліту, що складається з матеріалів із різними властивостями і типом провідності. Якщо матеріал електроліту повинен володіти високою чисто іонною провідністю і бути газонепроникливим, то матеріали електродів повинні мати високі електронну та іонну провідність, каталітичну активність і володіти достатньою поруватістю для доставки та відводу реагентів на трьохфазну межу, де йдуть основні реакції, щоб не створювати дифузійних труднощей і не обмежувати протікання струму.