ЖИТТЯ ТА НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ПРОФЕСОРА ОЛЕКСАНДРА АНДРІЙОВИЧА ВЕРИГО - Veduta, V. V.; Krasnova, E. A. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Показані основні етапи життєвого і наукового шляху професора Вериго О. А., його роль в організації наукової та викладацької діяльності кафедри хімії Новоросійського Імператорського університету (нині  – ОНУ імені І. І. Мечникова). Олександр Андрійович Вериго народився у Вітебській губернії 23 листопада (5 грудня) 1837  року. Навчався у Петербурзі, спочатку у комерційному училищі, потім  – на фізико-математичному відділенні Санкт-Петербурзького університету, де вивчав хімію під керівництвом М.  М.  Соколова. Починав наукову діяльність у А. Штреккера в Тюбінгені та у І. Вісліценуса в Цюріху. У 1865 році був запрошений працювати в Новоросійський університет, де захистив магістерську (у 1866 р.) та докторську (1871 р.) дисертації і де пропрацював на посаді професора кафедри хімії до 1896 року. Описано плідну педагогічну та науково-дослідну діяльність професора Вериго в галузі органічної хімії. Його учнями були багато відомих вчених-хіміків. Вагомий внесок професора Вериго О. А. у популяризацію хімії та благоустрій Одеси: він серед перших досліджував склад ропи та грязей Куяльницького лиману, обґрунтував водозабір з Дністра для одеського водопроводу, шляхом аналізу ґрунтів запропонував ділянки для водовідведення та зрошення, першим в Російській Імперії організував лабораторію з аналізу харчових продуктів. О.А.Веріго пішов з життя 13 березня 1905 року.