БЕЗВИПРОМІНЮВАЛЬНЕ ПЕРЕНЕСЕННЯ ЕНЕРГІЇ ЕЛЕКТРОННОГО ЗБУДЖЕННЯ ВІД КОМПЛЕКСУ Sm(III) НА ЦІАНІНОВИЙ БАРВНИК Cy5 - Yegorova, A. V.; Leonenko, I. I.; Aleksandrova, D. I.; Skrypynets, Yu. V.; Antonovich, V. P. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Встановлено оптимальні умови утворення нового хелатного комплексу Sm(III) з похідним оксохінолінкарбонової кислоти (L) та визначено його спектрально-люмінесцентні характеристики (максимуми довжин хвиль люмінесценції, збудження та час життя люмінесценції). Виявлено ефект гасіння ціаніновим барвником Cy5 (флуоресцентна мітка протеїнів та інших біологічних молекул) люмінесценції комплек-су Sm(III)–L. Гасіння хелатного комплексу обумовлено ферстеровським резонансним переносом енергії електронного збудження (FRET) з донору (Sm(III)–L) на акцептор (Cy5). При цьому інтенсивність люмінесценції барвника Cy5 у присутності Sm(III)–L зростає в 6 разів. Значення ферстеровського радіусу (R0(Sm–L)= 41 Å) та інтеграл перекривання спектру люмінесценції донору енергії зі спектром поглинання акцептору (JSm-L= 1.87×1012, М-1см-1нм4), розраховані з розподілу квантової інтенсивності люмінесценції донору, спектру та молярного коефіцієнту поглинання акцептору, дозволяють характеризувати барвник Cy5 як ефективний гасник люмінесценції іонів Sm(III). Хелатний комплекс Sm(III)–L вперше запропонований в якості FRET–донору.