ВЗАЄМОЗВ'ЯЗОК КИСЛОТНОСТІ-ОСНОВНОСТІ, РОЗЧИННОСТІ Й ЗДАТНОСТІ ДО ВЗАЄМОДІЇ ГАЛОГЕНІДІВ ТИПУ MX І M’X2(M – Li ÷ Cs, M’– Be ÷ Ba, X – Cl ÷ I) - Zinchenko, V. F. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Запропоновано розмірно-зарядовий фактор основності для оцінки кислотно-основних властивостей галогенідів лужних і лужноземельних металів й Be. Встановлено визначальну роль зазначеного фактора солі у її розчинності у воді, а також взаємозв'язок із ентальпією гідратації. Показано, що мінімальна розчинність галогенідів лужних металів (KCl для хлоридів, RbBr для галогенідів рубідію й CsI для галогенідів лужних металів взагалі) досягається при значенні фактора основності 0,83, тобто дещо меншому за 1. Встановлено взаємозв’язок між ймовірністю утворення складних галогенідів металів і різницею основностей простих сполук.