ПРОДУКТИ ВЗАЄМОДІЇ SnCl4 З R-БЕНЗОЇЛГІДРАЗОНАМИ БЕНЗ-(p-N,N-ДИМЕТИЛАМІНОБЕНЗ)АЛЬДЕГІДІВ В АЦЕТОНІТРИЛІ - Shmatkova, N. V.; Seifullina, I. I.; Sogomonyan, V. G.; Samburskii, S. E. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Вивчена взаємодія SnCl4 з бензоїл-(саліцилоїл)гідразонами бензойного (HBb, 2-OH-HBb) та пара-диметиламінобензойного (HBdb, 2-OH-HBdb) альдегідів в ацетонітрилі. Показано, що з HBb виділяється початковий гідразон (1), а з іншими гідразонами виділені комплекси [SnCl4(2-OH-HBb)]1,5CH3CN(2), [SnCl4(BdbH)](3), [SnCl4(2-OH-BdbH)] (4), склад та будова яких встановлено методами елементного аналізу, вимірюванням електропровідності (нітробензол), а також термогравіметрії, електронної та ІЧ спектроскопії. Показано, що в (2-4) реалізується бідентатна O(C_O/CO),N(CH_N)-координація ліганда зі стабілізацією як кетонної (ОСО, (2)), так і єнольної (ОСО, (3, 4)) форм. Негативний заряд, який локалізується на координаційному вузлі олова в (3,4), стабілізується за рахунок протонування третичного атома азоту альдегідного фрагмента гідразона