ВИЗНАЧЕННЯ ЛАУРІЛГЛУТАМІНОВОЇ КИСЛОТИ ПО СЕНСИБІЛІЗОВАНІЙ ЛЮМІНЕСЦЕНЦІЇ ІОНА ТB(III) В КОМПЛЕКСІ З ЦИПРОФЛОКСАЦИНОМ - Beltyukova, S. V.; Malinka, E. V.; Liventsova, E. O.; Sitnikova, Y. S. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Вивчено люмінесцентні властивості комплексу Tb (III) з ципрофлоксацином в мiцелярному розчині лаурілглутаміновой кислоти. Досліджено залежність інтенсивності люмінесценції комплексу від концентрації ципрофлоксацину, лаурілглутамінової кис-лоти і кислотності середовища. Встановлено, що в комплексі здійснюється ефективне перенесення енергії збудження від ліганда до іону лантаніду, що обумовлює інтенсивну люмінесценцію останніх.Показана можливість прямого люмінесцентного визначення лаурілглутаміновой кисло-ти в миючих засобах по сенсибілізованої люмінесценції іона Tb (III). Межа виявлення лаурілглутамінової кислоти в миючих засобах становить 1,6 мкг / мл.