СИНТЕЗ ТА БУДОВА БІС(КСИЛАРАТО)ГЕРМАНАТІВ(IV) МАГНІЮ, КАЛЬЦІЮ І БАРІЮ - Martsinko, E. E. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Вперше синтезовано та охарактеризовано методами елементного і рентгенофазового аналізів, термогравіметрії, ІЧ-спектроскопії різнометальні комплекси германію(IV) і  s-металів (Mg, Ca, Ba) з ксиларовою кислотою (H5Xylar). За результатами дослідження фізичними та хімічними методами встановлено, що отримані біс(ксиларато)германати  являють собою гетероядерні комплекси [Ge(µ-HXylar)2{M(Н2О)2}2]·4H2O (M = Mg (І), Ca (ІІ)), [Ge(µ-HXylar)2{Ba(Н2О)4}2]·4H2O (ІІІ). Запропоновано схему їх будови.