2-ГІДРОКСИПРОПІЛЕН-1,3-ДІАМІНТЕТРААЦЕТАТОГЕРМАНАТИ: СИНТЕЗ, ВЛАСТИВОСТІ, ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ - Martsinko, E. E. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Узагальнено експериментальні дані та запропоновано оптимальні методики синтезу та способи вирощування кристалів 25 гомо- та гетероядерних комплексів германію(IV) і ряду s-, d-, f-металів з 2-гідроксипропілен-1,3-діамін-N,N,N’,N’-тетраоцтовою кислотою (H5Hpdta). Визначено їх спектральні властивості і термічна стійкість, роз-глянуто особливості будови. Проведена порівняльна характеристика синтезова-них 2-гідроксипропілен-1,3-діамін-N,N,N',N’-тетраацетатогерманатів залежно від електронної будови другого металу. Простежено закономірності утворення на основі комплексного аніону [Ge(Н2О)(ОН)(Hpdta)]2–різних типів супрамолекулярних спо-лук: катіон-аніонних, гетеробіядерних і тетраядерних.