Визначення прогестерону з використанням ефекту гасіння комплексної сполуки Тb(III) - Leonenko, I. I.; Aleksandrova, D. I.; Yegorova, A. V.; Antonovich, V. P.; Ukrainets, I. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Вивчені спектрально-люмінесцентні характеристики комплексу Tb(III) з піколінвмісним амідом гідроксохінолінкарбонової кислоти (R). Встановлено, що в оптимальних умовах утворення комплексу Tb(III):R = 1:1 інтенсивність 4f-люмінесценції зменшується у присутності лікарського препарату прогестерон (Прог). Виявлений ефект гасіння використаний для люмінесцентного визначення Прог в дозованих лікарських формах з межею виявлення 0.17 мкг/мл. Градуювальний графік в координатах Штерна-Фольмера лінійний в інтервалі концентрацій Прог 0.5-500.0 мкг/мл