ЕЛЕКТРОХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ВОДНИХ РОЗЧИНІВ ЦИТРАТІВ НАТРІЮ, МОНОЕТАНОЛАМОНІЮ ТА ПОЛІЕТИЛЕНПОЛІАМОНІЮ - Хома, Р. Є.; Бєньковська, Т. С.; Ошмаріна, А. А.; Карич, А. М.; Кононченко, А. Р.; Водзінський, С. В.; Самбурський, С. Е. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2024)
Проведено рН- та кондуктометричне дослідження водних (0,1 ÷ 9,0)⋅10-3 моль/л розчинів цитратів натрію, моноетаноламонію та поліетиленполіамонію при 293–313 К. Виявлено особливості електрохімічної поведінки водних розчинів амонієвих цитратів моноетаноламіну та поліетиленполаміну у порівнянні із цитратом натрію. Показано, що підвищення температури при 293–308 К спричинює зменшення pH водних розчинів цитрату моноетаноламонію, на відміну від розчинів цитратів натрію та поліетиленполіамонію, що супроводжується нетиповим зменшенням молярної електропровідності при одному і тому ж вмісті H3Cit⋅3MEA. Розраховано компонений склад водних розчинів цитратів натрію, моноетаноламонію та поліетиленполіамонію. Показана ймовірність існування у двох останніх негативно заряджених йон-молекулярних комплексів. Проведена оцінка концентраційної та температурної залежностей вказаних комплексів. Нетиповий негативний вплив нагрівання на молярну електропровідність водних розчинів H3Cit⋅3MEA пов’язаний зі зміною радіусу йон-молекулярного комплексу та його стійкістю. Оцінено значення граничної молярної електропровідності водних розчинів цитратів натрію, моноетаноламонію та поліетиленполіамонію, а також гідроцитратів моноетаноламонію та поліетиленполіамонію при 293–313 К. Виявлено кореляції між значеннями граничної електропровідності та константами утворення йон-молекулярних комплексів у водних розчинах H3Cit⋅3MEA та kH3Cit⋅3PEPA.